Η οικονομική ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να επιταχυνθεί σε πάνω από 5% τα επόμενα τρία χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσον όρο, όμως η περιφέρεια αυτή πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα προκειμένου αυτό να συνοδευτεί από την μείωση της φτώχειας, επισήμανε σε μια έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Στην ανάλυσή της για τις προοπτικές της περιφέρειας η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως προβλέπει πως οι αυξημένες επενδύσεις, οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης στη φτωχότερη ήπειρο του κόσμου.
Σύμφωνα με την ΠΤ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να αυξηθούν σε επίπεδα που αποτελούν ιστορικά υψηλά κάθε χρόνο την επόμενη τριετία, φθάνοντας τα 54 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2015.
Το ποσό αυτό συγκρίνεται με τα 37,7 δισεκ. δολάρια που είχαν καταγραφεί το 2012, που σήμανε μια αύξηση 5,5% σε μια χρονιά που οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες μειώθηκαν κατά μέσον όρο 6,6%, επισήμανε η τράπεζα.
Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική θα είναι 4,9%, 5,1% και 5,2% το 2013, το 2014 και το 2015, αντίστοιχα. Το 2012, η ανάπτυξη στην περιφέρεια αυτή εκτιμήθηκε ότι έφθασε το 4,7%.
“Εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να απελευθερωθεί η πλήρης δυναμική τους, οι τάσεις αυτές αφήνουν υποσχέσεις για περισσότερη ανάπτυξη, πολύ λιγότερη φτώχεια και διεύρυνση της ευημερία που θα μοιράζονται οι αφρικανικές χώρες στο ορατό μέλλον”, σημείωσε ένας οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Συνυπολογιζόμενης της ταχείας ανάπτυξης της Αφρικής το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2013 και ότι σταδιακά θα επιταχυνθεί, φθάνοντας το 3% και το 3,3% το 2014 και το 2015, αντίστοιχα.
Η έκθεση αναφέρει ότι μια δεκαετία σθεναρής ανάπτυξης μείωσε τη φτώχεια στην υποσαχάρια Αφρική, με τα προκαταρκτικά δεδομένα να δείχνουν ότι από το 1996 ως το 2010 το ποσοστό των αφρικανών που ζουν με λιγότερο από 1,2 δολάριο ΗΠΑ την ημέρα μειώθηκε από το 58% στο 48,5%.
Όμως οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν πως η μεγάλη ανισότητα και η εξάρτηση από τις εξαγωγές ορυκτών σε πολλές χώρες στην πραγματικότητα παρακώλυσαν την μείωση της φτώχειας.
Σημειώνοντας ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκην και αυτόματα μείωση της φτώχειας η έκθεση τονίζει πως χώρες πλούσιες σε πρώτες ύλες όπως η Γκαμπόν, η Ισημερινή Γουινέα και η Νιγηρία κατέγραψαν πολύ κατώτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά αυτό το πεδίο από άλλες, λιγότερο ευλογημένες με πλουτοπαραγωγικές πηγές χώρες της περιφέρειας. Κάλεσε να υπάρξει καλύτερη διακυβέρνηση, καλύτερη διαχείριση του ορυκτού πλούτου, ανάπτυξη της γεωργίας και προσεκτική διαχείριση της ταχείας αστικοποίησης στην ήπειρο.