Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε σήμερα την επίθεσή του στις τέσσερις βουλευτίνες του Δημοκρατικού κόμματος που επέκριναν την πολιτική του, καλώντας τις να ζητήσουν συγγνώμη από την Αμερική και το Ισραήλ, την ώρα που ο ίδιος επικρίνεται δριμύτατα, ακόμη και από μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για ρατσιστικές δηλώσεις σε βάρος τους.
«Δεν πιστεύω ότι οι τέσσερις εκπρόσωποι στο Κογκρέσο είναι ικανές να αγαπήσουν τη Χώρα μας. Θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη από την Αμερική (και το Ισραήλ για τα φρικτά (απεχθή) πράγματα που έχουν πει», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Καταστρέφουν το Δημοκρατικό κόμμα, όμως είναι αδύναμα και ασταθή πρόσωπα που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καταστρέψουν το μεγάλο έθνος μας», πρόσθεσε.
Εδώ και μία εβδομάδα ο Τραμπ δέχεται έντονη κριτική επειδή κάλεσε κατ’ επανάληψη τις τέσσερις γυναίκες «να γυρίσουν εκεί απ’ όπου ήρθαν». Όλες τους ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, όμως οι τρεις από αυτές (η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, η Αγιάνα Πρίσλεϊ και η Ρασίντα Τλαΐμπ) έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, ενώ η τέταρτη, η μουσουλμάνα Ιλχάν Ομαρ κατάγεται από τη Σομαλία.
Την Τρίτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε «τα ρατσιστικά σχόλια» του προέδρου, τα οποία επικρίθηκαν ακόμη και από ξένους ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ή η σύμμαχός του, πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Την Τετάρτη, σε προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα, οι υποστηρικτές του προέδρου άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το σύνθημα «Στειλ’ την πίσω», αναφερόμενοι συγκεκριμένα στην Ιλχάν Όμαρ. Την επομένη ο πρόεδρος προσπάθησε να πάρει αποστάσεις, χωρίς όμως να πείσει, ενώ το Σάββατο επανέλαβε πως «δεν χάρηκε» με το σύνθημα, αλλά φάνηκε να συγχωρεί τους ψηφοφόρους του: «Ήταν απλώς ένα πολύη μεγάλο και πατριωτικό πλήθος. Αγαπούν τις ΗΠΑ!», έγραψε στο Twitter.
Η Ιλχάν Όμαρ εξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μαζί με την Ρασίντα Τλαΐμπ έγιναν οι δύο πρώτες μουσουλμάνες μέλη του Κογκρέσου. Ορισμένα σχόλια της πρώτης όμως για το Ισραήλ έχουν θεωρηθεί αντισημιτικά από πολλούς συναδέλφους της.
Η στρατηγική του Τραμπ ήταν ξεκάθαρη: να αναγκάσει τους Δημοκρατικούς να συνασπιστούν γύρω από τις τέσσερις βουλευτίνες, που προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ώστε να τις παρουσιάσει ως εκπροσώπους του κόμματος στο σύνολό του, μολονότι η πλειονότητα των μελών του είναι πιο μετριοπαθής. Όμως οι δηλώσεις του ενόχλησαν και πολλούς Ρεπουμπλικανούς, ορισμένοι εκ των οποίων του ζήτησαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα να αποσύρει τα σχόλιά του.