Δύσκολη χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο τη μεταφορά όπλων από τη Λιβύη προς άλλες χώρες ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του Λιβυκού Στρατού Αλί Σίχι.

Χαρακτηρίζει μάλιστα υπερβολικούς τους φόβους που εκφράζονται σε έκθεση του ΟΗΕ, βασισμένη σε έκθεση ομάδας ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην έκθεση επισημαίνεται η ύπαρξη «επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και περιπτώσεων που εξετάζονται για παράνομες αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν βαρέα και ελαφρά όπλα σε περισσότερες από δώδεκα χώρες».

«Η διακίνηση όπλων από την Λιβύη συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό προς τη νότια Τυνησία και την Αλγερία, το βόρειο Νίγηρα, καθώς και προς άλλους προορισμούς όπως το Μάλι. Ορισμένα από αυτά τα όπλα παραμένουν στις ενδιάμεσες χώρες και χρησιμοποιούνται από τοπικές οργανώσεις ή εγκληματίες» αναφέρεται στην 94σέλιδη έκθεση με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2013.

Σύμφωνα με το λίβυο συνταγματάρχη «τα όπλα μεταφέρθηκαν εκτός Λιβύης σε γειτονικές χώρες από τους αφρικανούς μισθοφόρους που πολέμησαν στο πλευρό των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στην διάρκεια της επανάσταση το 2011». Πρόσθεσε πως «οι μισθοφόροι αυτοί επέστρεψαν μετά την ήττα τους στις χώρες τους και πούλησαν τα όπλα που η άδεια τους είχε καταχωρηθεί στην Λιβύη».

Το Μάρτιο το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε την άδεια στην Λιβύη να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και θωρακισμένα οχήματα.