Με στολή φυλακισμένης, η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται πίσω από τα συρματοπλέγματα ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Αυτή είναι η χαρακτηριστική εικόνα του εξώφυλλου του γνωστού πολωνικού περιοδικού, Uwazam RZE.

Η φωτογραφία συνοδεύεται από τον τίτλο: «Πλαστογράφηση της Ιστορίας: Πώς οι Γερμανοί, έκαναν τους εαυτούς τους θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Το εξώφυλλο αυτά είναι ακόμη ένα επεισόδιο στη σύγκρουση Γερμανίας – Πολωνίας με διακύβευμα τα όσα συνέβησαν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο.

Η Πολωνία έχει κατηγορήσει το Βερολίνο για στρέβλωση ιστορικών γεγονότων και ανακήρυξη των πραγματικών εγκληματιών ως «θύματα πολέμου».

Αφορμή για αυτές τις κατηγορίες στάθηκε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, στο τέλος του Μάρτη, από το γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF,με τίτλο «Our Mothers, Our Fathers» (Οι μητέρες μας και οι πατέρες μας») που αφορά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις θηριωδίες των ναζί.

Την οργή του περιοδικού έχει προκαλέσει ένα στιγμιότυπο του ντοκιμαντέρ, στο οποίο παρουσιάζονται μαχητές της πολωνικής αντίστασης να σταματούν τρένο με φυλακισμένους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αφήνοντάς το όμως να συνεχίσει τον δρόμο του όταν ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για εβραϊκής καταγωγής πολίτες. Το περιοδικό κατηγορεί το ZDF ότι παρουσιάζει ως αντισημίτες τους Πολωνούς, την ώρα που οι μόνοι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες και τον πόλεμο είναι οι Γερμανοί.