Θέμα τάξης και διαφαινόμενες ευθύνες για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με Κατάθεση Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, θέτει ο ΔΗΣΥ, δια του βουλευτή του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος σημειώνει ότι η στάση του ενδέχεται να συνιστά ποινικό αδίκημα.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάκληση του διορισμού τού υποδιοικητή του ιδρύματος, Σπύρου Σταυρινάκη, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι η Βουλή κατ’ επανάληψιν είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τους όρους εντολής του εξειδικευμένου οίκου, στον οποίο είχε αναθέσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τη διερεύνηση των συνθηκών και περιστάσεων που οδήγησαν τις δυο τράπεζες στη γνωστή κατάσταση και στην ανάγκη κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση.
«Αφού αρχικά απέφυγε να ανταποκριθεί, σε μια πρώτη εμπιστευτική επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο διοικητής ανέφερε απλώς ότι η έρευνα αφορά τις δύο κυπριακές τράπεζες. Στη συνέχεια, και αφού προηγουμένως ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε και την περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών νομοθεσία, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ζήτησε την κατάθεση αυτούσιων των Όρων Εντολής, ο διοικητής ανταποκρίθηκε με νεότερη επιστολή του», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.
«Με την επιστολή του, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2012 και απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Βουλής ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2012, ο διοικητής ενημέρωνε το Σώμα για τους όρους εντολής. Μεταξύ άλλων ανέφερε επί λέξει: «παραθέτω πιο κάτω αυτούσιους τους Όρους Εντολής όπως αυτοί εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και δόθηκαν στο Διεθνή Οίκο Alvarez and Marsal για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με στόχο την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι δυο κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα η Cyprus Popular Bank Co Ltd και η Τράπεζα Κύπρου υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη».
Ωστόσο, τονίζει ο κ. Προδρόμου, στο πόρισμα της έρευνας αυτής, το οποίο έχει κοινοποιηθεί αυτές τις μέρες, διαφαίνεται ότι οι Όροι Εντολής ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικοί.
«Ουδεμία σχέση έχουν με τη διαβεβαίωση του Διοικητή προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Συγκεκριμένα, η έρευνα που έγινε δεν αφορούσε τις δυο κυπριακές τράπεζες».
Κατόπιν τούτου, σημειώνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, είναι προφανές ότι υπάρχει παράβαση της περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθεσίας (1985 -ενοποιητικός του 1993) και καταγγέλλει τον διοικητή ότι προφανώς παραπληροφόρησε τη Βουλή στις 13 Νοεμβρίου.
«Η νομοθεσία προβλέπει ότι τέτοια παράβαση από αξιωματούχο μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα και προνοεί για διαδικασία μέσω της οποίας το ζήτημα παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα», καταλήγει ο κ. Προδρόμου.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.