Περίπου 20.000 Κροάτες, κυρίως βετεράνοι πολέμου, διαδήλωσαν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ κατά του σχεδίου εισαγωγής πινακίδων με το κυριλλικό αλφάβητο (που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι) στο Βούκοβαρ.
Με κεντρικό σύνθημα «Όχι κυριλλικά στην Κροατία», οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση που διοργανώθηκε από την «Επιτροπή για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ», κρατώντας κροατικές σημαίες, σύμβολα στρατιωτικών μονάδων και πανό εξέφρασαν την αντίθεσή στην απόφαση για αναγραφή των δημόσιων πινακίδων σε κυριλλικό και λατινικό αλφάβητο.
Πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης προβλήθηκε βίντεο με την τελευταία ανταπόκριση του δημοσιογράφου Σίνισα Γκλαβάσεβιτς από το Βούκοβαρ που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.
Η Επιτροπή που οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο Βούκοβαρ, στις 2 Φεβρουαρίου, εκφράζει τη θέση ότι δεν έχει ακόμη έρθει ο χρόνος για να έχει η κυριλλική γραφή το ίδιο καθεστώς με τη λατινική γραφή, τονίζοντας ότι η απόφαση των αρχών θα οδηγήσει σε μη ανεκτικότητα μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων και θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην πόλη.
Συγκεκριμένα, ζητά να εξαιρεθεί το Βούκοβαρ από το Συνταγματικό Νόμο για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων ή να τεθεί μορατόριουμ 50 χρόνων στην εισαγωγή της διπλής αναγραφής στις πινακίδες στην πόλη.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τις αρχές να ελέγξουν τον τόπο διαμονής των μελών της σερβικής μειονότητας στο Βούκοβαρ, υποστήριξαν ότι αποτελούν λιγότερο από το 33,3% του συνολικού πληθυσμού και συνεπώς βάσει νόμου δεν μπορεί να εισαχθεί η διγλωσσία και η κυριλλική γραφή.
Επιπλέον ζήτησαν η πόλη να ανακηρυχθεί τόπος ευσέβειας και να εξαιρεθεί από την εισαγωγή της διπλής αναγραφής.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι του Βούκοβαρ που έφθασαν με ειδικό τρένο με 17 βαγόνια και λεωφορεία στο Ζάγκρεμπ.
«Δεν είμαστε βάρβαροι. Αγαπάμε τη χώρα μας όσο οτιδήποτε άλλο. Είμαστε αντίθετοι στη βίαιη καθιέρωση των κυριλλικών στο πανέμορφο Βούκοβαρ μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής υπεράσπισης του του Βούκοβαρ, Τόμισλαβ Γιόσιτς και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των αρχών δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στο Βούκοβαρ την ημέρα μνήμης για τα θύματα της πόλης, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Η κροατική γλώσσα και η σερβική γλώσσα είναι κατανοητές από τους πολίτες των δύο χωρών, αλλά οι Κροάτες χρησιμοποιούν λατινικό αλφάβητο και οι Σέρβοι σε επίσημα έγγραφα το κυριλλικό.
Ορισμένοι Κροάτες βλέπουν τη σερβική γραφή ως υπενθύμιση των δεινών που υπέστη Κροατία στις συγκρούσεις εναντίον του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία το 1991-1995.
Η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, με επικεφαλής τον Ζόραν Μιλάνοβιτς, που θα οδηγήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου επισημαίνει ότι θέλει να σεβαστεί το νόμο περί μειονοτήτων και να εισάγει δίγλωσσες πινακίδες σε περιοχές στις οποίες οι Σέρβοι ξεπερνούν το 1/3 του πληθυσμού.
Στην Κροατία έχουν ήδη καθιερωθεί δίγλωσσες πινακίδες στα κροατικά και στα ιταλικά, στη βόρεια Αδριατική, στη χερσόνησο Ίστρια, κοντά στην Ιταλία.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ κατά των σχεδίων της κυβέρνησης στην πραγματικότητα ήταν πολιτική διαδήλωση και ανακοίνωσε ότι οι πινακίδες στις δύο γλώσσες θα τοποθετηθούν στο Βούκοβαρ μετά τις δημοτικές εκλογές.
«Στο νόμο γίνεται αναφορά σε εύλογη προθεσμία. Πιστεύω ότι θα είναι μετά τις δημοτικές εκλογές, ώστε αν αποφύγουμε να δώσουμε λόγο σε εκείνους που σαφώς θέλουν αναταραχές και να εκμεταλλευθούν το θέμα για πολιτικούς σκοπούς», τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς σε δηλώσεις του στον κροατικό τηλεοπτικό σταθμό HTV.
«Ο νόμος είναι νόμος και θα τον υπερασπιστούμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η διαδήλωση δεν μετατράπηκε σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία, αν κι αυτό είχε σχεδιαστεί.