Σαφές προβάδισμα διατηρούν οι ηγούμενοι του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού (με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα), Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα η ίδια δημοσκόπηση διαπιστώνει σημαντική πτώση της ακροδεξιάς, που πρέπει να συνδέεται με την πανωλεθρία που αυτή είχε υποστεί πριν από ακριβώς ένα μήνα στις τοπικές εκλογές στο θεωρούμενο ως «προπύργιό» της, ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, μειώνοντας εκεί το ποσοστό της στο μόλις 17,4% από το 54,4% στις τοπικές εκλογές το Μάρτιο του 2009.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για τις αυστριακές εθνικές εκλογές στις 29 Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, οι Σοσιαλδημοκράτες θα συγκέντρωναν ποσοστό 27%, έναντι του 29,3%, του εκλογικού τους αποτελέσματος το 2008, ενώ στη δεύτερη θέση θα βρισκόταν το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, με ένα 24% (26% στις εκλογές).
Τρίτο και βελτιωμένο, σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα (17,5%), αλλά πολύ χαμηλότερα από το ποσοστό του σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων, εμφανίζεται το μεγαλύτερο από τα δύο κόμματα της αυστριακής Ακροδεξιάς και μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (που θεωρείται η σκληρότερη έκδοση του διαβόητου πρώην αρχηγού του και στο μεταξύ εκλιπόντα Γιεργκ Χάιντερ), με ποσοστό 19%.
Πριν από τις τοπικές εκλογές στην Καρινθία και στην εκεί πανωλεθρία τους, οι Ελεύθεροι αποσπούσαν στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές ποσοστό γύρω στο 22-25% που πλησίαζε το πρωτοφανές 27% που είχε πετύχει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1999 ο Γιεργκ Χάιντερ και είχε αναδειχθεί τότε δεύτερη πολιτική δύναμη στην Αυστρία.
Προχωρώντας σε συνασπισμό με το τρίτο κόμμα, το Λαϊκό και προσφέροντας στον αρχηγό του, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, το αξίωμα του καγκελάριου, το κόμμα του Χάιντερ είχε κατορθώσει να αναρριχηθεί σε κυβέρνηση, ως πρώτο ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα πανευρωπαϊκά, σε συνασπισμό με τον συντηρητικό καγκελάριο Σιούσελ, για το διάστημα Φεβρουάριος 2000-Δεκέμβριος 2006.
Βελτιωμένο εμφανίζεται στην τωρινή δημοσκόπηση και το Κόμμα των Πρασίνων, με 14%, έναντι 10,4% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2008, ενώ την πέμπτη θέση καταλαμβάνει το νεοϊδρυθέν, τον περασμένο φθινόπωρο, κόμμα «Ομάδα Στρόναχ», του δισεκατομμυριούχου Αυστριακού-Καναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, που κινείται μεταξύ Ακροδεξιάς και λαϊκισμού, με ένα ποσοστό 9%.
Ακολουθεί το μικρότερο κόμμα της Ακροδεξιάς, ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας με μόλις 2%, έναντι 10,7% του εκλογικού του αποτελέσματος, ενώ επίσης ένα ποσοστό 2%, αποσπά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας. Το ποσοστό του αυστριακού ΚΚ σε εθνικές εκλογές ήταν σχεδόν πάντα κάτω του 1%, όμως η εντυπωσιακή επιτυχία του στις δημοτικές εκλογές, στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, στο Γκρατς, τον περασμένο Οκτώβριο, με 20%, φέρεται να του δίνουν κάποια ώθηση και για τις εθνικές εκλογές.