Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την υποστήριξή του σχετικά με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μαρόκο, λέγοντας ότι το βασίλειο της Βόρειας Αφρικής κάνει «αποφασιστικά βήματα προς τη δημοκρατία» και μετατρέπεται σε «μια χώρα σταθερότητας», στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, μετέδωσε την Πέμπτη το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου ξεπερνούν την πολιτική αλλαγή στη Γαλλία», δήλωσε ο Ολάντ ενώπιον του μαροκινού Κοινοβουλίου κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να επικρίνει τις μεταρρυθμίσεις όπως είχε κάνει παλαιότερα ο πρώην πρόεδρος, Νικολά Ζαρκοζί.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο έκτος είχε περάσει το 2011 ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα προκειμένου να δοθεί περισσότερη δύναμη στο κοινοβούλιο και στη διεξαγωγή των εκλογών, τις οποίες και κέρδισε το κόμμα του πρωθυπουργού Αμπντελιλάχ Μπενκιρανέ.

Επικριτές στο Μαρόκο και τη Γαλλία χαρακτηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις ως ανεπαρκείς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο Ολάντ αρνήθηκε ότι είχε επίγνωση των υποτιθέμενων επενδύσεων σε δύο offshore εταιρείες στα νησιά Κέιμαν που είχε κάνει ο Ζαν-Ζακς Οζιέ, μέλος της προεδρικής του εκστρατείας το 2012.

«Δεν γνωρίζω τίποτα για αυτές τις επενδύσεις», δήλωσε ο Ολάντ. «Όσον αφορά τις ιδιωτικές δραστηριότητες του Ζαν-Ζακς Οζιέ, η δημοσιονομική διεύθυνση πρέπει να κάνει τη δουλεία της, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο μαροκινό κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του σχετικά με το σχέδιο αυτονομίας για τη Δυτική Σαχάρα.