Η Ιρλανδία θα εντείνει την προετοιμασία της αυτή την εβδομάδα για ένα άτακτο Brexit, δεδομένου ότι ποτέ δεν ήταν περισσότερες οι πιθανότητες η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.
Με στενές εμπορικές σχέσεις και ένα κοινό χερσαίο σύνορο, η Ιρλανδία θεωρείται η πλέον ευάλωτη στο Brexit μεταξύ των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ και οι βουλευτές ψήφισαν τον Μάρτιο ένα από τα μεγαλύτερα στα χρονικά νομοθετήματα προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα όσο το δυνατόν καλύτερα για την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Ο Κόβενι δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα «βελτιώνει» όλες τις ενέργειες που ήδη έχουν προβλεφθεί για τις 29 Μαρτίου και τις 12 Απριλίου, τις αρχικές προθεσμίες του Brexit πριν δοθεί στη Βρετανία παράταση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία τις επόμενες εβδομάδες είναι το φαινόμενο του αγοριού που φώναζε ‘Λύκος!’, όπου οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις υποθέτουν ότι καθώς αποφεύχθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ένα άτακτο Brexit, θα συμβεί το ίδιο και τον Οκτώβριο. Είναι σοβαρό λάθος να το υποθέτει κανείς αυτό», έγραψε ο Κόβενι στους Irish Times. «Οι πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερες και η κυβέρνηση θεωρεί ‘σημαντικό’ τον κίνδυνο αυτής της έκβασης στις 31 Οκτωβρίου».
Η διαχείριση των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η λεγόμενη λύση του “backstop” που θα αποτρέπει την επιστροφή εκτεταμένων συνοριακών ελέγχων, συνεχίζουν να είναι το πλέον επίμαχο κομμάτι της συμφωνίας διαζυγίου, για το οποίο ζητούν επαναδιαπραγμάτευση οι μνηστήρες του βρετανικού πρωθυπουργικού θώκου.
Το backstop παραμένει απόλυτα μια κόκκινη γραμμή για την Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει επίσης μεγάλη απροθυμία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ να δώσουν στη Βρετανία ακόμα μία παράταση στις διαπραγματεύσεις.
Όπως έκανε και πριν την αρχική προθεσμία για το Brexit, η Ιρλανδία πιθανόν θα δεχθεί πιέσεις από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα πετύχει τον στόχο να διατηρήσει τα 500 χιλιόμετρα συνόρων της με τη Βόρεια Ιρλανδία ανοικτά στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ παράλληλα θα παραμένει πλήρες μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Καθώς το Δουβλίνο συνεχίζει να εργάζεται με την Κομισιόν για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί, ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η σύγκλιση αυτών των δύο στόχων θα είναι «πολύ δύσκολη» αλλά δυνατή και εν τέλει θα καταλήξει στο να διατηρηθούν ίδιοι οι κανόνες στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Αναζητούμε τρόπους για να τα πετύχουμε και τα δύο. Η λύση είναι εκεί και είναι στη συμφωνία αποχώρησης και το backstop, ουσιαστικά αυτό που απαιτείται είναι μια κανονιστική ευθυγράμμιση διότι η τεχνολογία δεν αρκεί».