Αρνητικές ήταν οι μέχρι τώρα αντιδράσεις από μέρους της ιταλικής κεντροαριστεράς στην πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με τη συμμετοχή τόσο του δεξιού συνασπισμού υπό το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) όσο και της κεντροαριστερής παράταξης υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
«Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην συμμετοχή κεντροδεξιών υπουργών σε μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο», επισήμανε στο μεσημεριανό του δελτίο το δημόσιο κανάλι Rai Tre.
Συνεχίζουν να υφίστανται θεμελιώδεις διαφωνίες σε θέματα όπως ο ρόλος των δικαστικών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ίδια η παρουσία του Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή.
Παράλληλα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι θεωρείται πολύ πιθανό πλέον ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να προχωρήσει στην ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο που να μην συνδέεται κατ’ ανάγκην με κάποιο πολιτικό κόμμα.
Στα ονόματα που ακούγονται συμπεριλαμβάνονται αυτά της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Άννας Μαρίας Καντσελιέρι, του προέδρου της γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο.
Το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο των νέων σύντομων σημερινών διαβουλεύσεων του, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πρόκειται να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S). Ο ηγέτης του M5S, Μπέπε Γκρίλο δεν θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο. Νωρίτερα, μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο.
Σύμφωνα με αναλυτές, το M5S έχει αναθεωρήσει – τουλάχιστον εν μέρει – την αρχική του θέση: δεν λέει «όχι» εκ των προτέρων σε κάθε δυνατή λύση. Αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό επιλογής του Ναπολιτάνο που να ανήκει όμως στην ενεργό πολιτική.
Άλλα ονόματα πιθανών υποψηφίων εντολοδόχων πρωθυπουργών που αναφέρει ο ιταλικός Τύπος και εκπληρώνουν τους όρους του M5S είναι αυτά του δικαστικού Φερντινάντο Ιμποζιμάτο, γνωστού από τις δίκες για υποθέσεις τρομοκρατίας, και του νομικού Στέφανο Ροντοτά.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή. Ο 87χρονος Ιταλός πρόεδρος καλείται – το πολύ μέχρι αύριο το μεσημέρι – να δώσει οριστική απάντηση. Αν αποτύχει κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, η μόνη λύση θα είναι η νέα επιστροφή στις κάλπες.
Για να μπορέσουν όμως να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, ο Ναπολιτάνο θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα, μέσα την ερχόμενη εβδομάδα, επισπεύδοντας έτσι την διαδικασία εκλογής του διαδόχου του.
Αν όμως δεν αλλάξει πρώτα ο εκλογικός νόμος, είναι πολύ πιθανό να αναπαραχθεί ένα σκηνικό ακυβερνησίας χωρίς σαφή πλειοψηφία εδρών στην γερουσία. Ο Ναπολιτάνο προσπαθεί ως εκ τούτου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για το σχηματισμό κυβέρνησης, έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.