Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα, σε βαριές ποινές κάθειρξης 12 πρόσωπα που κρίθηκαν υπεύθυνα για την πυρκαγιά που ξέσπασε το 2016 σε οικοτροφείο θηλέων. To τραγικό συμβάν είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 παιδιά και να χάσει τη ζωή του ένας υπάλληλος. Ο διευθυντής και οι υπεύθυνοι του οικοτροφείου κρίθηκαν ένοχοι για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» και ήταν εκείνοι στους οποίους επιβλήθηκαν οι μεγαλύτερες ποινές.

Όπως ανέφερε μία δικηγόρος των κατηγορουμένων, το δικαστήριο επέβαλε ποινές από φυλάκιση επτά μηνών μέχρι κάθειρξη 12 ετών. Το γεγονός είχε βυθίσει στη θλίψη ολόκληρη τη χώρα και μάλιστα είχε αναγκάσει τις αρχές να αναθεωρήσουν τα μέτρα ασφαλείας για την περίπτωση πυρκαγιάς. Από την έρευνα που είχε ακολουθήσει είχαν διαπιστωθεί δυσλειτουργίες και αμέλειες που προκάλεσαν μεγάλη οργή στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την πυρκαγιά, πολλά από τα παιδιά που σώθηκαν πήδηξαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν. Οι πυροσβέστες, όταν κατάφεραν να μπουν μέσα, βρήκαν απανθρακωμένα πτώματα στην έξοδο κινδύνου που ήταν μπλοκαρισμένη.

Το οικοτροφείο αυτό το διαχειριζόταν ένα θρησκευτικό ίδρυμα και η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ελέγχει αυστηρά αυτού του είδους τα σχολεία, που πολλαπλασιάστηκαν μετά την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του στην εξουσία, το 2002. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν επίσης ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί αποτελεσματικά η λειτουργία αυτού του είδους των σχολείων.