Την πίστη τους στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας Μισέλ Τζοτόντια δήλωσαν χθες οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Ο πρώην ηγέτης των ανταρτών του κινήματος Σελέκα, Τζοτόντια, εδραίωσε τον έλεγχό του τέσσερις ημέρες μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Μπανγκουί από τους αντάρτες του.

Ο Τζοτόντια κατέλαβε την εξουσία της χώρας μετά την εισβολή χιλιάδων ανταρτών του στην πρωτεύουσα την Κυριακή, με την οποία ανατράπηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Μποζιζέ και προκλήθηκαν λεηλασίες για ημέρες στο Μπανγκουί.

«Οι αξιωματικοί των πρώην (εθνικών δυνάμεων) ήθελαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο Τζοτόντια για να του δηλώσουν ότι τον αναγνωρίζουν ως τον νέο πρόεδρο», δήλωσε ο Μορίς Ντοσούι, ένας από τους διοικητές της αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης FOMAC που βρίσκεται στην χώρα, ο οποίος παρευρέθηκε στην συνάντηση.

«Όλοι οι πρώην επικεφαλής της αστυνομίας, της χωροφυλακής, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ήρθαν στην συνάντηση. Αυτή ήταν μια μορφή παράδοσης», πρόσθεσε ο Ντοσούι.

Τουλάχιστον 13 Νοτιοαφρικανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί για να ενισχύσουν τον στρατό του Μποζιζέ σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της επίθεσης των ανταρτών στο Μπανγκουί. Εκπρόσωπος του ανταρτικού κινήματος Σελέκα δήλωσε σήμερα ότι τα στελέχη του αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την ηρεμία στην πόλη των 600.000 κατοίκων, όπου οπλισμένοι πολίτες λεηλατούν καταστήματα και σπίτια.

Το Σελέκα ζήτησε από την αστυνομία και άλλους δημόσιους λειτουργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, πρόσθεσε ο ίδιος. «Οι Σελέκα είναι μαχητές και δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά των αστυνομικών», σημείωσε ο συνταγματάρχης Γιουσούφ Μπεν Μούσα.

«Προσπαθούμε να βάλουμε τις δυνάμεις μας μέσα στους στρατώνες (…). Είναι αλήθεια ότι εξακολουθούν να γίνονται κάποιες λεηλασίες, αλλά δεν τις κάνουν οι δικοί μας άνδρες. Είναι πολίτες που έχουν πάρει τα όπλα», πρόσθεσε.

Σε κάποια μέρη του Μπανγκουί εξακολουθούν να ακούγονται σποραδικά πυροβολισμοί, αλλά πολλά καταστήματα έχουν ξαναρχίσει να ανοίγουν και η κυκλοφορία να επανέρχεται καθώς βελτιώνεται με αργούς ρυθμούς η ασφάλεια.

Η ανατροπή από τους αντάρτες του Σελέκα του προέδρου Μποζιζέ, ο οποίος είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα που είχε υποστηριχθεί από το Τσαντ το 2003, ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά εξεγέρσεων που έχουν γίνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 1960 που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Γαλλία.

Η ανατροπή του Μποζιζέ καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση, η οποία επέβαλε κυρώσεις και ταξιδιωτική απαγόρευση σε διάφορα ηγετικά στελέχη των Σελέκα.

Με τον γαλλικό στρατό να αρνείται να παρέμβει, δύο βαριά οπλισμένες φάλαγγες ανταρτών σε μικρά φορτηγά εισέβαλαν στο Μπανγκουί, παραμερίζοντας δύναμη 400 ανδρών της Νότιας Αφρικής, η οποία προσπάθησε να τους εμποδίσει.