Η κατάληψη της εξουσίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τους αντάρτες του κινήματος Σελέκα επιδείνωσε την ανθρωπιστική κατάσταση, ανακοίνωσε χθες το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος έλλειψης τροφίμων.
«Η κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με την κατάληψη της εξουσίας από τον συνασπισμό Σελέκα στις 24 Μαρτίου, επιδείνωσε μια ήδη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση», υπογραμμίζει το OCHA σε ανακοίνωσή του.
«Οι ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της πρόσφατης κρίσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας», όπου «περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μια έλλειψη τροφίμων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το OCHA, τα σχολεία δεν λειτουργούν και περισσότερα από 166.000 παιδιά δεν έχουν ως εκ τούτου πρόσβαση στην παιδεία.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων , ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η έλλειψη ασφάλειας εμποδίζει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και την δρομολόγηση της βοήθειας και κυρίως της ιατρικής βοήθειας, προσθέτει το OCHA.
Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις τελευταίες μάχες στο Μπανγκουί και εισήχθησαν στα νοσοκομεία εκεί, αλλά τα ιατρικά κέντρα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αυτές τις μαζικές εισαγωγές τραυματιών και η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος καθιστά το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο, επισημαίνει επίσης η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
«Η προστασία των αμάχων είναι πρωταρχικής σημασίας» επισήμανε επίσης ο Συντονιστής Ανθρωπιστικής Δράσης, Ζακαρία Μάιγκα.
«Στο Μπανγκουί σημειώθηκαν λεηλασίες τις τελευταίες ημέρες και το προσωπικό των ιατρικών κέντρων πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θέση να διανέμει φάρμακα και να παρέχει ιατρική φροντίδα σε αυτούς που επλήγησαν από την βία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από τον Δεκέμβριο του 2012, περίπου 173.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και περισσότεροι από 32.000 Κεντροαφρικανοί έχουν περάσει στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Καμερούν και στο Τσαντ, σύμφωνα με το OCHA.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των ανταρτών του κινήματος Σελέκα, Κριστόφ Γάζαμ Μπέτι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διοικητικές υπηρεσίες και οι οικονομικές θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν από την ερχόμενη Τρίτη και διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρος» Μισέλ Τζοτόντια, ο οποίος είναι ο αρχηγός του Σελέκα, ζήτησε από όλες τις δυνάμεις ασφαλείας να εργαστούν «από κοινού».