Στη σύλληψη ενός επικεφαλής του δικτύου Τζεμάα Ισλαμίγια, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, προχώρησε η Αστυνομία της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές της χώρας. Διευκρίνισαν, επίσης, ότι τον βαρύνουν υποψίες πως στρατολογούσε μέλη και τα έστελνε κατόπιν στη Συρία για να εκπαιδευτούν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνέλαβε ακόμη τέσσερα μέλη του δικτύου, που συνδέονται με τον Πάρα Ουιτζαγιάντο, ο οποίος σύμφωνα με ειδικούς ήταν μαθητής του Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, του φερόμενου ως εγκεφάλου των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί (2002, πάνω από 200 νεκροί).
Ο Ουτζαγιάντο, που διέφευγε τη σύλληψη από το 2003 κι έχει εκπαιδευτεί με εξτρεμιστές στις νότιες Φιλιππίνες, συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του το Σάββατο σε προάστιο της Τζακάρτας, της ινδονησιακής πρωτεύουσας.
Η Τζεμάα Ισλαμίγια «παραμένει απειλή, διότι το απώτερο σχέδιό της συνεχίζει να είναι η εγκαθίδρυση χαλιφάτου», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντίντι Πρασέτιο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μια επίλεκτη μονάδα της αντιτρομοκρατικής, η Densus 88, ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν το 2002 με αποστολή να συντρίψει τη Τζεμάα Ισλαμίγια και άλλες οργανώσεις με παρόμοιους σκοπούς.
Τα σώματα ασφαλείας της Ινδονησίας επαινέθηκαν για τις επιτυχείς προσπάθειές τους να εξαρθρώσουν εξτρεμιστικά ισλαμιστικά δίκτυα αφού μορφές-κλειδιά, όπως ο Μπασίρ, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, όμως άλλοι ισλαμιστές διέφυγαν και πέρασαν στην παρανομία.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη πολλά μέλη της Τζεμάα Ισλαμίγια και, μετά την πτώση του Οσάμα μπιν Λάντεν, μετατράπηκαν σε πυρήνες εν υπνώσει», τονίζει ο Στάνισλαους Ριγιάντα, αναλυτής ειδικευμένος στην τρομοκρατία με βάση την Τζακάρτα.
«Η πτώση του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται να άφησε ένα κενό που επιτρέπει στη Τζεμάα Ισλαμίγια να ανέβει ξανά», πρόσθεσε.
Οι Αρχές της Ινδονησίας έσπευσαν να καταστήσουν ακόμη πιο αυστηρή την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στη χώρα έπειτα από μια σειρά επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30 άνθρωποι στην πόλη Σουραμπάγια, στην Ανατολική Ιάβα, πέρυσι. Εκατοντάδες ύποπτοι συνελήφθησαν αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι νόμοι, στις αρχές του 2019.