Χιλιάδες Ινδουιστές κατέκλυσαν χτες τα μικρά χωριουδάκια Nandgaon και Barsana στο βόρειο κρατίδιο Uttar Pradesh για να συμμετάσχουν στην ιερή γιορτή Lathmar Holi.

Το «φεστιβάλ των χρωμάτων» γιορτάζει τον ερχομό της άνοιξης με τους συμμετέχοντες να πετούν ο ένας στον άλλον πολύχρωμα μπαχαρικά και πέταλα λουλουδιών, γράφει η Daily Mail.

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Lord Krishna επισκέφτηκε την παιδική του φίλη και πρώτη σύζυγο Radha στο χωριό αυτήν την ημέρα και άρχισε να πειράζει τόσο την ίδια όσο και τις φίλες της. Οι γυναίκες απάντησαν στο πείραγμα κυνηγώντας τον με κλαδιά.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι άντρες είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και αναλαμβάνουν το ρόλο των «gops» (των φίλων του Krishna), ενώ οι γυναίκες των «gopis» (των φιλενάδων της Radha).

Οι άντρες τραγουδούν προκλητικά τραγούδια και πετάνε πολύχρωμες σκόνες (μπαχαρικά) και λουλούδια στις γυναίκες, οι οποίες απαντούν παριστάνοντας ότι τους χτυπούν με ξύλα μπαμπού (lathis).

Θεωρείται ότι η ινδουιστική θεότητα Krishna, που ήταν σκουρόχρωμος, ζήλευε το χρώμα του δέρματος της Radha. Μάλιστα, γκρίνιαζε τόσο πολύ γι’ αυτό στη θετή του μητέρα Yasodha, ώστε εκείνη τελικά του είπε ότι αν ήθελε μπορούσε να της αλλάξει το χρώμα «ραντίζοντάς» τη με χρώματα.

Στην ιερή αυτή γιορτή την πρώτη ημέρα οι άντρες από το χωριό Nandgaon επισκέπτονται το γειτονικό χωριό Barsana για να παίξουν με τις γυναίκες εκεί. Τη δεύτερη μέρα οι άντρες από το χωριό Barsana πηγαίνουν στο Nandgaon και… ο πολύχρωμος «πόλεμος» συνεχίζεται.

Στα διαλείμματα, όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ πίνουν ένα κρύο ρόφημα, το «thandai», το οποίο τους μεθά καθώς περιέχει ένα είδος πάστας που φτιάχνεται από κάνναβη και είναι γνωστή στους Ινδούς ως «ganja».

Οι γυναίκες και των δύο χωριών προετοιμάζονται ένα μήνα πριν για τη γιορτή, με τις πεθερές τους να τις ταΐζουν πλούσιες τροφές, προκειμένου να δείξουν την ανδρεία και τη γενναιότητά τους στη «μάχη».

Είναι μια γιορτή χαράς, αγάπης και ισότητας, ενώ σύμφωνα με τους πιστούς «μέχρι και οι θεοί κατεβαίνουν για να τη δουν».