Ικανοποιημένος από τις εγγυήσεις που έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Διεθνών Σχέσεων Γιουβάλ Στάινιτς.

«Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να ενεργήσει κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αλλά επίσης να ενισχύσει τη στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία καθώς και τη συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη των συνομιλιών για την παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ μετά το 2017», δήλωσε στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ο Στάινιτς, ο οποίος είναι αρμόδιος για το στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, ο οποίος έφθασε σήμερα στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, αναφέρθηκε χθες σε μια δεκαετή συμφωνία-πλαίσιο που θα διαδεχθεί την τρέχουσα συμφωνία, η οποία εκπνέει το 2017, για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το εβραϊκό κράτος, η οποία ξεπερνάει σήμερα τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Το σημαντικό είναι ότι η βοήθεια αυτή προς το Ισραήλ δεν εξαρτάται από την εγκατάλειψη από το Ισραήλ του δικαιώματος αυτοάμυνας και της δυνατότητάς μας να λαμβάνουμε αποφάσεις με πλήρη ανεξαρτησία για οποιαδήποτε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της ιρανικής απειλής», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός.

Ο Ομπάμα δήλωσε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν περιμένει από το Ισραήλ να βασιστεί στην Ουάσινγκτον σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν.

«Δεν περιμένω να λάβει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μιαν απόφαση για την ασφάλεια της χώρας του και να βασιστεί γι΄αυτό σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ομως, δε γνωρίζω εάν οι Ισραηλινοί θα λάβουν μια τέτοια απόφαση», τόνισε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Μπαράκ Ομπάμα «κατέληξαν σε μια συμφωνία», βάσει της οποίας ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε για πρώτη φορά σαφώς ότι πιστεύει στη δέσμευση του αμερικανού προέδρου να μην επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Σε αντάλλαγμα ο Ομπάμα αναγνώρισε το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ.

Αντίθετα, ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού εντόπισε διαφορές στο ιρανικό ζήτημα. «Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήλπιζε σε ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης», τόνισε.

Το Νοέμβριο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε «έτοιμος, εάν χρειαστεί» να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά την αποτυχία του να πείσει την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα να ορίσει μια «κόκκινη γραμμή» την οποία η Τεχεράνη δεν έπρεπε να περάσει σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, η προσπάθεια του Ομπάμα «να κατακτήσει τις καρδιές των Ισραηλινών» έχει πετύχει μέχρι σήμερα. «’Ενα αστείο, ένα ευγενικό πείραγμα, μερικές λέξεις στα εβραϊκά και εμείς (οι Ισραηλινοί) νιώθουμε αμέσως αγάπη», τονίζει η αρθρογράφος Σίμα Καντμόν της εφημερίδας Γεντιότ Αχαρονότ.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, «ο Ομπάμα έχει καταλάβει καλά ότι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και κανένας άλλος αμερικανός πρόεδρος, μπορεί να πιέσει το Ισραήλ, εάν δεν υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης, φιλίας και κατανόησης».

Η εφημερίδα Μααρίβ εκτιμά ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν δώρα και ανιδιοτελείς χειρονομίες» από την πλευρά του προέδρου Ομπάμα.