Η παραίτηση από την Τεχεράνη από ορισμένες από τις δεσμεύσεις της, βάσει της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε με τους δυτικούς, ήταν «το ελαφρύτερο μέτρο που μπορούσε να λάβει μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία» και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ροχανί πρόσθεσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ υπό συνθήκες πίεσης.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν συνεργάζεται με την Τεχεράνη για την αγορά του πετρελαίου της ώστε να υπάρξει αντιστάθμισμα στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
«Οι Ευρωπαίοι δεν συνεργάζονται για την αγορά πετρελαίου», υπογράμμισε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ενώ εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας σημείωσε ότι η Τεχεράνη θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο επίπεδο τον επόμενο μήνα και δεν θα δώσει στις ευρωπαϊκές δυνάμεις περισσότερο χρόνο για να σώσουν την πυρηνική συμφωνία πέραν της 8ης Ιουλίου.
Η Τεχεράνη προτίθεται να φέρει εις πέρας την απειλή της για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερο επίπεδο αν η Ευρώπη δεν κάνει κάτι, υπογράμμισε επίσης ο εκπρόσωπος Μπεχρούζ Καμαλβαντί, προχωρώντας στην κίνηση αυτή με την οποία παραβιάζονται οι όροι της πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
«Η ιρανική διορία δύο μηνών προς τους άλλους υπογράφοντες της πυρηνικής συμφωνίας δεν μπορεί να παραταθεί και η δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί ακριβώς όπως έχει προγραμματιστεί», είπε.
Την ίδια ώρα ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Σαμχανί, σημείωσε αναφερόμενος στις ΗΠΑ ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα σε αυτές και το Ιράν.
Μετά τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα σε δύο δεξαμενόπλοια κοντά στον Κόλπο, αυξήθηκαν οι ανησυχίες για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον επέρριψε την ευθύνη στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις αυτές, ενώ η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη ή ανάμειξη.
«Δεν θα υπάρξει μια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και την Αμερική καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για πόλεμο. Η διατύπωση κατηγοριών κατά άλλων χωρών έχει γίνει συνηθισμένη πρακτική των αξιωματούχων των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να ασκήσουν πιέσεις σε άλλες χώρες», πρόσθεσε καταληκτικά ο Σαμχανί.