Την ώρα που ο Φραγκίσκος γίνεται ο θρησκευτικός ηγέτης 1,2 δισ. πιστών σε ολόκληρο τον πλανήτη, παίρνει στα χέρια του πολλές «καυτές» πατάτες και τα οικονομικά του Βατικανού είναι ίσως από τις σοβαρότερες.
Πέρυσι μία σειρά εγγράφων διέρρευσαν από τον πρώην μπάτλερ του Βενέδικτου σε ένα σκάνδαλο που έγινε γνωστό ως το Vatileaks.
Αφορούσε πληρωμές που φέρεται να έγιναν για να διακανονιστούν σεξουαλικά σκάνδαλα και τα ποσά εκτιμώνται στο ιλιγγιώδες νούμερο των 3 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής.
Στα οκτώ χρόνια που ήταν Ποντίφικας ο Βενέδικτος θεωρείται ότι έκανε βήματα για τη διαφάνεια της τράπεζας του Βατικανού, αλλάζοντας μάλιστα τον Πρόεδρο της και δημιουργώντας και επιτροπή ελέγχου για περισσότερη διαφάνεια.
Όμως ποια είναι η τράπεζα του Βατικανού;
Σίγουρα δεν πρόκειται για μία τράπεζα σαν αυτές που γνωρίζουμε. Επίσημα ονομάζεται Ινστιτούτο για τις Εργασίες της Πίστης, είναι ιδιωτική εταιρεία, έχει διευθύνων σύμβουλο, οι συναλλαγές στα ATM της γίνονται στα λατινικά και προστατεύεται από την Ελβετική Φρουρά.
Διαθέτει 33.000 λογαριασμούς, δίκτυο διανομής σε περισσότερες από 100 χώρες και περιουσιακά στοιχεία 8 δισ. δολαρίων. Τα περιουσιακά στοιχεία της JPMorgan Chase, μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, εκτιμώνται στα 2 τρισ. δολάρια.
Τα στοιχεία των καταθετών της τράπεζας είναι απόρρητα, ωστόσο το Βατικανό ισχυρίζεται ότι πρόκειται κυρίως για μέλη του Κλήρου.
Οι φήμες είναι απίστευτες. Η τράπεζα του Βατικανού έχει κατηγορηθεί για δεκαετίες ότι έχει χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για συνεργασία με τη μαφία, ακόμη και με τους Ναζί.
Η μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ήταν το 1982 όταν ο Roberto Calvi, γνωστός και ως ο «Τραπεζίτης του Θεού» βρέθηκε νεκρός να κρέμεται από τη γέφυρα Blackfriars του Λονδίνου.
Ο θάνατος αρχικά φάνηκε ως αυτοκτονία, όμως τελικά πέντε άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένου και ενός μέλους της μαφίας – κατηγορήθηκαν για φόνο.
Ο Roberto Calvi ήταν πρόεδρος της Banco Ambrosiano που κατέρρευσε όταν εξαφανίστηκαν δάνεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων. Τα δάνεια είχαν δοθεί σε κάτι απίθανες εταιρείες που ανήκαν στην τράπεζα του Βατικανού και το ίδιο το Βατικανό είχε δώσει συστατικές επιστολές.
Το 2010 η ιταλική κυβέρνηση άρχισε έρευνα για περίεργες συναλλαγές ύψους 30 εκατ. δολαρίων.
Το 2010 ο Βενέδικτος έφτιαξε επιτροπή ελέγχου, όμως η υπόθεση των Vatileaks δύο χρόνια μετά έδειξε ότι η τράπεζα συνεχίζει να παλεύει με τη διαφθορά
Πέρυσι το Μάιο ο πρόεδρος, Ettore Gotti Tedeschi, εκδιώχθηκε κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και για τη μη τήρηση της νομοθεσίας για τρομοκράτες και εγκληματικές οργανώσεις.
Τον Ιανουάριο, η Ιταλία απαγόρευσε στις τράπεζες να συνεργάζονται με την Αγία Έδρα, οπότε και κόπηκε η πρόσβαση των τουριστών στα ATM του Βατικανού. Λίγες μέρες μετά οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν.
Τότε, πριν από λίγες μέρες και λίγο πριν φύγει από τη θέση του, ο Ποντίφικας διόρισε νέο Πρόεδρο στην τράπεζα του Βατικανού, το γερμανικής καταγωγής δικηγόρο, Ernst von Freyberg.