Η συζήτηση για το εμπάργκο όπλων παραμένει ανοικτή, λέει ο εκπρόσωπος της Κ. Άστον

«Αν ένα κράτος θέλει να αρχίσει μια συζήτηση χωρίς καθυστέρηση, αυτό μπορεί να γίνει. Κάθε κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει ένα θέμα να περιληφθεί στην ατζέντα μιας συνόδου», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι και το Λονδίνο θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η προσεχής σύνοδος κατά την οποία θα εξεταστεί η διατήρηση ή όχι του εμπάργκο όπλων στη Συρία, που έχει προγραμματιστεί στα τέλη Μαΐου.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ ταχύ ρυθμό και να ζητήσουμε μαζί με τους Βρετανούς η σύνοδος να διεξαχθεί το νωρίτερο δυνατόν», είπε ο Φαμπιούς.

Η Άστον υπενθύμισε χθες, σε παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι καμιά χώρα μέλος δεν ζήτησε επισήμως άρση του εμπάργκο όπλων κατά την τελευταία μηνιαία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που διεξήχθη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπός της υπενθύμισε ότι οι 27 «πρόσφατα έλαβαν απόφαση να παρατείνουν τις κυρώσεις για τρεις μήνες αίροντας ωστόσο τους περιορισμούς για τον μη-φονικό εξοπλισμό και την επιμελητειακή βοήθεια για να βοηθηθεί η αντιπολίτευση και να προστατευθούν οι πολίτες». Το καθεστώς των κυρώσεων, που περιλαμβάνει την απαγόρευση προμήθειας όπλων, παρατάθηκε συνεπώς μέχρι την 1η Ιουνίου.

Η απόφαση παρουσιάστηκε ως ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις χώρες που επιθυμούσαν τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας στους αντάρτες για να πολεμήσουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και σε αυτές που φοβούνται «οξεία κλιμάκωση» της σύγκρουσης, σε βάρος της αναζήτησης μιας πολιτικής λύσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συνεδριάσουν στις 22 και 23 Μαρτίου κατά την άτυπη σύνοδο στο Δουβλίνο, καθώς η Ιρλανδία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2013.