Τον Ρομάνο Πρόντι παρουσιάζουν ως τον «καταλληλότερο» υποψήφιο για την διαδοχή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Huffington Post, επικαλούμενες δηλώσεις στενών συνεργατών του.

Τα σχετικά δημοσεύματα επισημαίνουν πως ο Πρόντι, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πηγές, είναι ο μόνος ικανός να εγγυηθεί την αποκλιμάκωση της έντασης που προέκυψε από την σύγκρουση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το δικαστικό σύστημα.

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το παρόν δεν σχολιάζει τις φήμες για το θέμα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε πει ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει ο νέος ένοικος του προεδρικού Μεγάρου, του Κυρηναλίου.

Ο Πρόντι «συγκεντρώνει σίγουρα τις περισσότερες πιθανότητες να καταφέρει να εκλεγεί, έστω και αν οι ισορροπίες μεταβάλλονται καθημερινά», φέρεται να δήλωσε ο στενός συνεργάτης του και κεντρώος πολιτικός Αρτούρο Παρίζι.

Η εκλογή Πρόντι θα μπορούσε να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη, σε μια φάση κατά την οποία το ιταλικό πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από έντονη ασάφεια και αβεβαιότητα, επισημαίνουν, εξάλλου, αναλυτές.

Η υποστήριξη της πλειοψηφίας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και των συμμάχων του θεωρείται δεδομένη. Μένει να φανεί η στάση την οποία θα τηρήσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο και, κυρίως, η κεντροδεξιά.

«Για την προεδρία της Δημοκρατίας, επιθυμούμε έναν υποψήφιο που να μην είναι κεντροαριστερός», υπογράμμισε ο Μπερλουσκόνι με γραπτή του ανακοίνωση. Ως τα μέσα του Απριλίου, όταν λήγει η θητεία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή το διαδόχου του, μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά.

Ως εναλλακτική υποψηφιότητα προβάλλεται από στελέχη του PD αυτή του πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, ο οποίος πρόσφατα είχε αναφερθεί σε «ανιστορικές εμμονές που χαρακτηρίζουν ένα μέρος των ιταλών δικαστών», στέλνοντας ένα διαλλακτικό μήνυμα στην συντηρητική παράταξη.

Η αντιμετώπιση του Μπερλουσκόνι από την δικαιοσύνη πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης και διαπραγμάτευσης κατά την δύσκολη φάση επιλογής και υποστήριξης των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κίνδυνος είναι ότι μπορεί ακόμη και να μονοπωλήσει τις πολιτικές επαφές και ζυμώσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ιταλία αναζητά επείγουσες απαντήσεις για να μπορέσει να ξεπεράσει ένα σοβαρό πολιτικό και οικονομικό τέλμα.