Γάλλοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται μαζί με Ρώσους ομολόγους τους προκειμένου να συντάξουν «μια λίστα Σύρων αξιωματούχων που θα είναι αποδεκτή» για μια διαπραγμάτευση με τη συριακή αντιπολίτευση, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Συγκεκριμένα, ο Φαμπιούς είπε: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων… δουλέψαμε μαζί πάνω στην ιδέα αυτή, αλλά δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε μια λίστα Σύρων αξιωματούχων η οποία θα είναι αποδεκτή από τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό».

Ο Φαμπιούς υπογράμμισε ότι ο επικεφαλής του Συνασπισμού Άχμεντ Μόαζ Αλ Χατίμπ, δήλωσε με «πολύ τολμηρό τρόπο» έτοιμος να συζητήσει με ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος, εξαιρουμένου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Συζητήσαμε το θέμα με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς …αυτή τη στιγμή γίνονται ανταλλαγές απόψεων για να βρεθεί μια πολιτική λύση, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Γενεύης» για την πολιτική μετάβαση, η οποία συνήφθη στο Ιούνιο του 2012, κυρίως μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά τη σύνοδο της Γενεύης, οι συμμετέχοντες είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ερμηνεία της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία εκτιμούσαν ότι ανοίγει το δρόμο για την «μετά τον Μπασάρ αλ Άσαντ εποχή», ενώ η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι του Σύρου προέδρου, επαναβεβαίωσαν ότι εναπόκειται στους Σύρους να καθορίσουν το μέλλον τους.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Φαμπιούς υπενθύμισε επίσης ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο τάσσονται υπέρ της «χαλάρωσης του εμπάργκο» για τα όπλα, αλλά δεν ακολουθήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους τους στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι μυστικό το να πούμε ότι η Γαλλία σκέφτεται να προχωρήσει περαιτέρω στην άρση του εμπάργκο», με δεδομένους τους νομικούς περιορισμούς στην Ευρώπη, σημείωσε. «Κατά την άποψή μας αυτή είναι η σωστή θέση. Στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει ένας ορισμένος αριθμός βημάτων που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο Γάλλο αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ο στόχος είναι τώρα να χορηγηθούν στην συριακή αντιπολίτευση μέσα αντιαεροπορικής άμυνας (πύραυλοι εδάφους-αέρος) κατά των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων του καθεστώτος. Χρειάζονται στους αντιφρονούντες «όπλα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των αεροσκαφών», είπε ο αξιωματούχος.

«Αν θέλουμε να ανατρέψουμε τον Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να τον κάνουμε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να νικήσει με τη δύναμη των όπλων, θα δημιουργηθεί μια νέα ισορροπία δυνάμεων», τόνισε ο Φαμπιούς στους βουλευτές.