Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης του Μεξικού, ότι άφησε τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής εντελώς εκτός της διαπραγμάτευσής της με τις ΗΠΑ για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς βορρά, ότι ουσιαστικά τις χρησιμοποίησε σαν μάρκες του πόκερ για να κλείσει τη συμφωνία, εκτόξευσε ο αντιπρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ.
Την περασμένη εβδομάδα, το Μεξικό δέχθηκε να υπογράψει συμφωνία για τη μετανάστευση προκειμένου να αποφύγει την επιβολή δασμών, όπως απειλούσε να εφαρμόσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα του.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει τη νεοσύστατη Εθνοφρουρά στα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα, καθώς και ότι θα υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο που θα επαναπροωθούν οι αρχές των ΗΠΑ, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στη μεξικανική επικράτεια ωσότου να ληφθούν αποφάσεις για τις υποθέσεις τους από τα αρμόδια ειδικά δικαστήρια.
Παράλληλα, Μεξικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν οι χώρες από τις οποίες αναχωρούν ή διέρχονται μετανάστες και πρόσφυγες, ειδικά αυτές της κεντρικής Αμερικής, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για να ανακοπούν οι ροές προς τις ΗΠΑ.
Ο αντιπρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Φέλιξ Ουτζόα τόνισε ότι το Μεξικό αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις διότι ήταν αντιμέτωπο με την απειλή του εμπορικού πολέμου χωρίς να μετρήσει τα συμφέροντα, ή τη στάση, της δικής του χώρας. «Το Μεξικό διαπραγματεύτηκε απλώς σε διμερές επίπεδο, όμως υπονόησε ότι η κεντρική Αμερική συναινούσε. Πρακτικά γίναμε μια μάρκα του πόκερ σε αυτή τη διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά ο Ουτζόα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Ξέρουμε ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά λεπτή στιγμή όσον αφορά την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία το τρέχον διάστημα ορίζεται από κοινού με το μεξικανικό κράτος, και οπωσδήποτε θα πλήξει τους πληθυσμούς των μεταναστών».
Έγγραφο που κρατούσε χθες ο Τραμπ μπροστά σε δημοσιογράφους, και το οποίο περιείχε τις λεπτομέρειες της κατ’ αυτόν «μυστικής» συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού, αποκαλύφθηκε, χάρη σε στιγμιότυπο που απαθανάτισε φωτορεπόρτερ του Reuters, ότι κάνει λόγο για κοινή «προσέγγιση των χωρών της περιφέρειας» για να «κατανεμηθεί το βάρος ως προς την επεξεργασία των αιτημάτων για τη χορήγηση ασύλου σε μετανάστες».