Διαβουλεύσεις διεξάγονται σήμερα για να επιτευχθεί η απελευθέρωση 21 φιλιππινέζων παρατηρητών του ΟΗΕ που συνελήφθησαν από τους αντάρτες στη Συρία, ενώ η Μανίλα και το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.
Στην πρώτη απαγωγή τέτοιου είδους που πραγματοποιείται από την αρχή της σύγκρουσης, αντάρτες απήγαγαν 21 φιλιππινέζους παρατηρητές της Δύναμης του ΟΗΕ που από το 1974 ελέγχει το σεβασμό της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία στα υψίπεδα του Γκολάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται υπό την κατοχή του εβραϊκού κράτους.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Μανίλα και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως οι υπεύθυνοι της δύναμης του ΟΗΕ στο Γκολάν (FNUOD) διαπραγματεύονται την απελευθέρωση των παρατηρητών που αιχμαλωτίσθηκαν ενώ διεξήγαν μια «συνηθισμένη αποστολή ανεφοδιασμού» στο νότιο τμήμα του Γκολάν.
Οι επικεφαλής της FNUOD άρχισαν συνομιλίες με τους αντάρτες και «περιμένουν ότι οι παρατηρητές θα απελευθερωθούν”, δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππινών Μπενίνιο Ακίνο προσθέτοντας ότι έχουν “καλή μεταχείριση» και ότι «προς το παρόν, τίποτε δεν δείχνει πως βρίσκονται σε κίνδυνο».
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι απαγωγείς απαιτούν για να τους απελευθερώσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων του καθεστώτος από τις παρυφές του τομέα της Τζάμλα που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από τη γραμμή εκεχειρίας και ορισμένοι αντάρτες κατηγορούν μάλιστα τη FNUOD «ότι βοηθάει το στρατό».
Στη Νέα Υόρκη, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν «αυστηρά» τη σύλληψη των παρατηρητών και “απαίτησαν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης Ερβέ Λαντσού έκανε λόγο για ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο» και πρόσθεσε πως «διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».
Στην Ιερουσαλήμ, ένας ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε το φόβο μήπως αυτή η σύλληψη προκαλέσει την αποχώρηση του συνόλου της FNUOD, η οποία αριθμεί περίπου 1.000 στρατιώτες που προέρχονται από πέντε χώρες (Αυστρία, Κροατία, Ινδία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες).
«Η απαγωγή αυτή υπάρχει κίνδυνος να πείσει τις χώρες που διαθέτουν αποσπάσματα σ’ αυτή τη δύναμη να τα επαναπατρίσουν, κάτι που θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο κενό στην (αποστρατιωτικοποιημένη) ζώνη», τόνισε ο ισραηλινός αξιωματούχος.
Ο ΟΗΕ είχε καταγγείλει το Δεκέμβριο την παρουσία ανταρτών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Γκολάν, καθώς και τις επιδρομές του στρατού για να καταδιώξει τους αντάρτες.
Επί του πεδίου, ενώ η σύγκρουση εισέρχεται στις 15 Μαρτίου στον τρίτο χρόνο της, τα στρατεύματα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ επιχειρούν με αεροπορικές επιδρομές να ανακαταλάβουν την Ράκα (βορειοανατολική Συρία), την πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε πλήρως χθες Τετάρτη στα χέρια των ανταρτών.
Σύμφωνα με την συριακή εφημερίδα «Αλ-Ουατάν» που πρόσκειται στο καθεστώς, «πολυάριθμα πτώματα τρομοκρατών», όπως αποκαλεί η Δαμασκός τους αντάρτες, «κείτονται στην άκρη των δρόμων αφού έγιναν στόχοι της συριακής αεροπορίας».
Η εφημερίδα παραδέχεται πως «πολλές συνοικίες της πόλης έπεσαν” στα χέρια των ανταρτών, αλλά «όχι η πόλη» στο σύνολό της.