Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για να τερματισθεί ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία και να εφαρμοσθούν οι συμφωνίες του Μινσκ, επισημαίνοντας ότι θα επιμείνει στον στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης να γίνει κάποια μέρα η χωρά του μέλος του ΝΑΤΟ.
Μιλώντας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει «στον δρόμο της Ευρωπαϊκής και Ευρωατλανικής ολοκλήρωσης και αυτή είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας που αφορούν την ασφάλεια της και να οδηγήσουμε τη χώρα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ».
Ο Ζελένσκι, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε συνομιλίες με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά αρχικά πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας και να γίνουμε πιο ισχυροί από οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άποψη».
Ο νέος Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι «θέλει να δώσει μια νέα ώθηση στη συμμετοχή της Ουκρανίας στη Συμμαχία, επειδή η ρωσική επιθετικότητα παραμένει πρόκληση», ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την προσήλωση του στην επιλογή που έκανε η προηγούμενη ηγεσία της χώρας σε σχέση με τον ΝΑΤΟ και την ΕΕ λέγοντας ότι «η στρατηγική κατεύθυνση της Ουκρανίας προσβλέπει στο να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Γενς Στόλτενμπεργκ για «την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη, την οποία η Ουκρανία λαμβάνει από την Συμμαχία και ορισμένα μέλη της».
Εκτός των άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση της ομάδας επαφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο με θέμα τη διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Ρουσλάν Χομτσάκ, και επισημαίνοντας ότι «θα γίνουν κάποιες προτάσεις». «Θέλουμε να τα τελειώσουμε όλα, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, να γίνει η ανταλλαγή αιχμαλώτων και να διευθετηθούν πολλά σημεία» είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να αποκαλύψει αμέσως όλες τις θέσεις της ουκρανικής πλευράς.