Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις της Γαλλίας σήμερα εναντίον ενός νομοσχεδίου που θα καταστήσει ευκολότερες τις απολύσεις.
Οι διαδηλώσεις έγιναν μία ημέρα πριν η κυβέρνηση καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που αναμένεται να μετατρέψει τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι εργοδότες και τρία συνδικάτα τον Ιανουάριο σε νόμο του γαλλικού κράτους.
Βάσει της συμφωνίας αυτής, τα συνδικάτα συναίνεσαν να καταστεί ευκολότερο για τις εταιρείες να απολύουν εργαζόμενους και να αναδιοργανώνουν την παραγωγή τους κατά την διάρκεια οικονομικών κρίσεων με αντάλλαγμα παραχωρήσεις των εργοδοτών σε θέματα επανεκπαίδευσης, της εκ περιτροπής εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων.
Η κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία κάνοντας λόγο περί μέτρων που θα τονώσουν την απασχόληση, αλλά τέσσερα γαλλικά συνδικάτα αντιτάχθηκαν σε αυτή, επιχειρηματολογώντας πως καθιστούν τους εργαζόμενους πιο ευάλωτους.
«Ο Ερολάντ προδίδει το λαό», έγραφε ένα πλακάτ στην διαδήλωση στο Παρίσι, ενώνοντας τα ονόματα του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό και του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Στην Τουλούζη, στο Στρασβούργο και αλλού, πανό κατήγγειλαν τον “εγκληματικό” χαρακτήρα του νομοσχεδίου.
Οι διαδηλώσεις σημειώθηκαν ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει περικοπές και μέτρα λιτότητας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή την εβδομάδα.
Η εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι ο πρωθυπουργός Ερό θα ζητήσει από τους υπουργούς του να προχωρήσουν σε μέτρα περιστολής δαπανών “πολύ μεγαλύτερα” από τα 2 δισεκ. ευρώ και να προχωρήσουν σε περαιτέρω πάγωμα εξόδων το 2013.
«Οι προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων το 2014 θα μπορούσαν να ανέλθουν σε έως και 4 δισεκ. ευρώ», έγραψε η Μοντ, που επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές. Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μετατοπίσει το επίκεντρο των προσπαθειών της από την αύξηση των κρατικών εσόδων με την αύξηση της φορολογίας στην περιστολή των δαπανών, όπου θα πρέπει να γίνει «η κύρια προσπάθεια», όπως επισήμανε.
Ως το μεσημέρι, οι κινητοποιήσεις στις οποίες κάλεσαν CGT, FO και άλλα δύο μικρότερα συνδικάτα προκάλεσαν προβλήματα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς, στις λιμενικές ζώνες, στα ενεργειακά δίκτυα για τους ιδιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Συνδικαλιστές χαρακτήρισαν την μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις “επικίνδυνη” εξέλιξη.