Οι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Κένυα, είναι ο σημερινός πρωθυπουργός, Ραΐλα Οντίγκα και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Χούρου Κενυάτα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι δύο υποψήφιοι θα δώσουν σκληρή μάχη, αφού συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά.

Αν και στους περισσότερους τα ονόματα των υποψηφίων είναι άγνωστα, εν τούτοις υπάρχει και ένας υποψήφιους που το όνομα του είναι το πιο γνωστό πολιτικό όνομα στον πλανήτη. Ο κος Ομπάμα μπορεί να γίνει κυβερνήτης μιας από τις αγροτικές επαρχίες στην Κένυα, εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές.

Φυσικά δεν πρόκειται για τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά ούτε πρόκειται για απλή συνωνυμία. Ο 54χρονος Μάλικ Ομπάμα είναι ο ετεροθαλής αδερφός του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει και αυτός το «χούι» της πολιτικής.

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος ο Μάλικ , δεν μπορεί να αποφύγει τους συνειρμούς με τον αδελφό του, ωστόσο θεωρεί ότι η συγγένεια με τον Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να του φέρει τη νίκη, καθώς «είναι αισθητή η επιθυμία των ανθρώπων να δουν πώς πραγματικά είναι ο αδελφός του προέδρου των ΗΠΑ».