Την πεποίθηση ότι η χώρα της δεν θα χρειαστεί ένα «πακέτο» διάσωσης, εξέφρασε η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Εμφανίστηκε, μάλιστα, βέβαιη, ότι θα επιτευχθεί επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων, καθώς το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Προσοχή πρέπει να δοθεί, επισήμανε η ίδια, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, που αντιστοιχούν στο 20% του σλοβενικού ΑΕΠ.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι ενέργειές της έχουν στόχο να «κατευνάσουν» τους επενδυτές και τόνισε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητές της θα είναι η αναμόρφωση των τραπεζών, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με τρόπο που δεν θα περιοριστεί η ανάπτυξη και η καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Αυτοί οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματός της, θα καθησυχάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτίμησε.

Στο μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι η οικονομία σημείωσε συρρίκνωση 2,3% σε ετήσια βάση, το 2012.

Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε, όπως επίσης και η εγχώρια κατανάλωση, η υλοποίηση επενδύσεων και οι εξαγωγές υπηρεσιών και αγαθών, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας.

Επίσης, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αυξημένη κατά 0,4% έναντι του γ’ τριμήνου του περασμένου έτους. Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 97.000 άτομα.