«Μία Γραμμή»: αυτή είναι η επωνυμία του καινούργιου πάρκου για τον Πύργο του Άιφελ που θα υλοποιήσει το βρετανικό γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Gustafson Porter + Bowman για να αντιμετωπιστούν προβλήματα συνωστισμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι.
Με το σχέδιό του, το βρετανικό γραφείο αποτίει φόρο τιμής στον Πύργο του Άιφελ, στο κέντρο ενός άξονα που συνδέει την Place du Trocadéro, το Palais de Chaillot, την Pont d’Iéna, το Champs de Mars και την École Militaire. Κατά μήκος αυτής της ραχοκοκαλιάς θα συγκλίνουν πολλά τοπία: ένα αμφιθέατρο πράσινου θα δίνει χώρο στους πεζούς στο ύψος της Place du Trocadéro ενώ ένας νέος δημόσιος χώρος θα ξετυλίγεται από τα «σιντριβάνια της Βαρσοβίας» ως την Pont d’Iéna.
Στον προαύλιο χώρο του Πύργου, επιπλέον υπηρεσίες και εγκαταστάσεις για τα πλήθη των επισκεπτών, αλλά διακριτικά κρυμμένες ανάμεσα στα δέντρα. Τα υπερυψωμένα επίπεδα με γρασίδι στο Champs de Mars θα λειτουργούν ως «προστασία» του τοπίου.
Δύο ιστορικής σημασίας τυπολογίες τοπίου συνδυάζει το σχέδιο του βρετανικού γραφείου που επελέγη στον διαγωνισμό: τους κλασικούς γαλλικούς κήπους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μεγάλους άξονες που εκφράζουν ισχύ και τους γαλλικούς γραφικούς κήπους, οι οποίοι είναι χώροι καλλιτεχνικών πειραματισμών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Αυτός ο διαγωνισμός είχε για μένα ιδιαίτερη σημασία γιατί σπούδασα στο Παρίσι στην École Nationale Supérieure de Paysage» είπε η Κάθριν Γκούσταφσον, εκ των ιδρυτών του βρετανικού γραφείου. «Κάθε μέρα, περνούσα από τον Πύργο του Άιφελ κατεθυνόμενη προς μια σχολή όπου βυθιζόμουν στα μεγάλα ιστορικά τοπία των Βερσαλιών. Ο Πύργος του Άιφελ μου θυμίζει ότι “(πολιτιστική) κληρονομιά” σημαίνει να αφήνεις κάτι καλύτερο για τις επερχόμενες γενιές. Η πρότασή μας ενώνει έναν εορτασμό της ιστορίας με μια βελτίωση του μέλλοντος» πρόσθεσε.
Η πρώτη φάση της ανάπλασης πρόκειται να ολοκληρωθεί ως το 2023. Θα ακολουθήσουν επόμενες φάσεις ως το 2030.