Σάλο έχει προκαλέσει στην Κίνα η πρόταση της κυβέρνησης να «μπαίνει ταμπέλα» σε όσες γυναίκες δεν έχουν παντρευτεί μέχρι τα 30 του χρόνια.
Σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας διέταξε την ομοσπονδία All-China Women’s Federation να χρησιμοποιεί τον υποτιμητικό όρο «γυναίκες που έχουν ξεμείνει» σε άρθρα που αναφέρονται στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μορφωμένων, επαγγελματιών, ελεύθερων γυναικών που ζουν στις πόλεις ηλικίας από 27 έως 30 ετών, που «έχουν αποτύχει να βρουν σύζυγο» και θεωρούνται «ανεπιθύμητες».
«Τα όμορφα κορίτσια δε χρειάζεται να μορφώνονται για να παντρευτούν έναν πλούσιο και ισχυρό άντρα. Όσες όμως δεν είναι και τόσο όμορφες ή είναι άσχημες… θα τα βρουν δύσκολα» αναφέρει χαρακτηριστικά ένα άρθρο με τίτλο «Γυναίκες που έχουν ξεμείνει και δεν αξίζουν τη συμπάθειά μας».
Ο υποτιμητικός αυτός όρος που έχει υιοθετηθεί από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει προκαλέσει κατακραυγή ανάμεσα στις εκατομμύρια νεαρές και φιλόδοξες γυναίκες της Κίνας.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των γυναικών που αποφεύγουν να παντρευτούν σε μικρή ηλικία, σύμφωνα με τις παραδόσεις, και να κάνουν οικογένεια.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι «να τις κάνει να νιώσουν ντροπή», προκειμένου να αρχίσουν να παντρεύονται μικρές για να εξισορροπηθεί κάπως η ανισορροπία μεταξύ των φύλων στην χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων.
Οι επιλεκτικές εκτρώσεις στις οποίες προχωρούν τα ζευγάρια λόγω της πολιτικής απόκτησης ενός παιδιού, έχει οδηγήσει στη γέννηση περισσότερων αγοριών σε σχέση με τα κορίτσια (η αναλογία είναι 118 αγόρια για 100 κορίτσια).
«Από το 2007 τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν εισάγει τον όρο αυτό στη θεματολογία τους, στιγματίζοντας τις μορφωμένες γυναίκες ηλικίας 27-30 ετών που είναι ακόμη ανύπαντρες» λέει η Leta Hong-Fincher, ακαδημαϊκός από την Αμερική που φοιτεί στο πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου 1 στις 5 γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών είναι ανύπαντρη.