Στην εκτίμηση ότι οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν είναι πολύ κοντά στο να κερδίσουν τον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν προχώρησε ο απερχόμενος διοικητής της ISAF, στρατηγός Τζον Αλεν, ο οποίος την Κυριακή παρέδωσε καθήκοντα στον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ.

Τα συμμαχικά στρατεύματα έχουν διασχίσει «πολύ δρόμο» προς τη νίκη, είπε στο BBC, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Δεν μπορείς να βάλεις μία τελεία στο ημερολόγιο και να πεις ‘σήμερα κερδίσαμε’» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο μήνα, κι έπειτα από έρευνα του Πενταγώνου, ο Τζον Άλεν απαλλάχθηκε από κάθε υποψία για κακή άσκηση των καθηκόντων στο «σκάνδαλο Πετρέους». Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται να αναλάβει διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ως επικεφαλής της ISAF ο στρατηγός Άλεν ηγείτο της μεταβίβασης του τομέα της ασφάλειας στον αφγανικό στρατό και την αστυνομία.

Ο διάδοχός του, στρατηγός Ντάνφορντ, αναμένεται να είναι και ο τελευταίος διοικητής της ISAF, ο οποίος θα επιβλέψει την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσοι αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός Άλεν, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι δεν αποτελεί επιλογή για τις ΗΠΑ η πλήρης απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. «Δεν θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε.