Οι αιγύπτιοι πολιτικοί έβαλαν στην άκρη της συγκρούσεις τους και συναντήθηκαν χθες, έπειτα από πρόσκληση του πιο έγκυρου μελετητή του Ισλάμ στη χώρα, ο οποίος και τους έβαλε να υπογράψουν κοινή δήλωση αποκήρυξης της βίας έπειτα από μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν οι πιο αιματηρές διαμαρτυρίες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Στη συνάντηση, την οποία συγκάλεσε ο επικεφαλής του ηλικίας 1.000 ετών πανεπιστημίου και τεμένους αλ Άζχαρ, συμμετείχαν τόσο κορυφαία στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι όσο και αντίπαλοί τους, οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, που είχαν προηγουμένως αποκρούσει τις εκκλήσεις του ισλαμιστή προέδρου για συνομιλίες.

Ο σεΐχης Άχμεντ αλ Τάγεμπ δήλωσε προς τους πολιτικούς ότι ένας εθνικός διάλογος «με τη συμμετοχή όλων των στοιχείων της αιγυπτιακής κοινωνίας, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, είναι το μόνο εργαλείο για την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων ή διαφορών».

«Η πολιτική δουλειά δεν έχει καμιά σχέση με τη βία ή το σαμποτάζ και η ευημερία όλων και η μοίρα του έθνους μας εξαρτάται από το σεβασμό του κράτους δικαίου», δήλωσε ο σεΐχης.

Ηγέτες όλων των κύριων πολιτικών κομμάτων υπέγραψαν κατά τη συνάντηση ένα έγγραφο με το οποίο απαρνούνται τη βία, ανέφερε σε μήνυμα του στο Twitter ο Άχμεντ Μάχερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Το Αλ Άζχαρ, ένα από τα κύρια κέντρα μάθησης του σουνιτικού ισλάμ σ’ όλο τον κόσμο, έχει προσπαθήσει να κρατηθεί υπεράνω της πολιτικής αναταραχής στην Αίγυπτο.

Η παρέμβασή του σεΐχη Άχμεντ αλ Τάγεμπ ήρθε έπειτα από μια προειδοποίηση, την Τρίτη, από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ότι οι οδομαχίες μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κράτους.

Σχεδόν 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες διαμαρτυρίες οι οποίες ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Σ’ αυτούς που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση περιλαμβάνονται ο Μαχμούντ Εζάτ, υπαρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων, και ο Σάαντ ελ Κατάτνι, ο αρχηγός του πολιτικού τους κόμματος. Τηλεοπτικές εικόνες τους έδειξαν να κάθονται απέναντι από τους φιλελεύθερους πολιτικούς Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι και Αμρ Μούσα και τον αριστερό Χαμντίν Σαμπαχί – άπαντες κορυφαία στελέχη μιας συμμαχίας κομμάτων που αντιτίθεται στον Μόρσι.

Ο Τάγεμπ παρουσίασε στους πολιτικούς ένα έγγραφο που είπε ότι είχαν συντάξει νεολαίοι ακτιβιστές και με το οποίο καλούνται να αποκηρύξουν τη βία και να δεσμευθούν σε διάλογο.

Αναχωρώντας νωρίς από τη συνάντηση, ο φιλελεύθερος πολιτικός Αϊμάν Νουρ την περιέγραψε ως μια «πολλά υποσχόμενη αρχή» για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωσε πως είναι αισιόδοξος μετά τη συνάντηση. «Όλοι μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, με καλή θέληση, για να οικοδομήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις παρατάξεις του αιγυπτιακού έθνους», τόνισε.

Η συμμετοχή στη συνάντηση ήταν μια μερική υποχώρηση της συμμαχίας της λαϊκής αντιπολίτευσης, η οποία είχε προηγουμένως περιφρονήσει την έκκληση του Μόρσι για διαπραγματεύσεις, ζητώντας να συμφωνήσει πρώτα ο πρόεδρος να περιλάβει αντιπολιτευόμενους σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η έκκληση για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υποστηρίχθηκε επίσης από το σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κόμμα Νουρ, σε μια συμμαχία επικριτών του Μόρσι από τα αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απορρίπτουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως προσπάθεια από τους αντιπάλους του Μόρσι να πάρουν την εξουσία που δεν μπόρεσαν να κερδίσουν στις κάλπες.

Η κρίση ανάγκασε τον Μόρσι να συντομεύσει την Τετάρτη μια επίσκεψή του στην Ευρώπη που είχε στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Αίγυπτο.

Ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο, ο πρόεδρος παρέκαμψε εκκλήσεις για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας λέγοντας πως το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα σχηματισθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Απρίλιο.

Οι δρόμοι έχουν ησυχάσει πια και οι αρχές περιόρισαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από τον Μόρσι σε τρεις πόλεις κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ, όπου είχαν σημειωθεί τα πιο αιματηρά επεισόδια.

Εντούτοις η συμμαχία της αντιπολίτευσης κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις αύριο Παρασκευή, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα βίαια επεισόδια. Δεν έγινε σαφές αν οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις θα επηρεαστούν από τη συνάντηση στο αλ Άζχαρ.