Μόνο τα 15, από τα συνολικά 34 πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ, έχουν πιθανότητες να εκπροσωπηθούν στο νέο κοινοβούλιο (Κνεσέτ), σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Αναλυτικά, τα κόμματα που αποτελούν τον βασικό κορμό των πολιτικών σχηματισμών στο Ισραήλ και διεκδικούν την ψήφο των ισραηλινών, καθώς και οι βασικές θέσεις τους, έχουν ως εξής:
– Λικούντ-Μπεϊτέινου: Σχηματισμός της εθνικιστικής δεξιάς, όπου συμμετέχουν το Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (27 έδρες το 2009) και Ισραέλ Μπεϊτέινου (Ισραήλ το Σπίτι μας) του λαϊκιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν (15 έδρες).
Σε οικονομικό επίπεδο αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικιστικός φιλελεύθερος πολιτικός σχηματισμός.
Τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ μίας στρατιωτικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Το Λικούντ τάσσεται κατά της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, ωστόσο, το 2009, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ταχθεί υπέρ ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με αντάλλαγμα την ειρήνη.
Το βασικό σύνθημα του σχηματισμού είναι: «Ενας πρωθυπουργός Ισχυρός, για ένα Ισραήλ ισχυρό».
– Εργατικό Κόμμα: κεντροδεξιός σχηματισμός, υπό την ηγεσία της πρώην δημοσιογράφου Σέλι Γιαχίμοβιτς (13 έδρες το 2009, όμως έκτοτε έχει χάσει πέντε μετά την αποχώρηση του ηγέτη του Εχούντ Μπαράκ).
Τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων της μεσαίας τάξης, ζητά περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και θέλει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.
«Η βελτίωση της κατάστασης είναι εφικτή», είναι το βασικό προεκλογικό σύνθημά του.
– Εβραϊκή Εστία: Αντιπροσωπεύει την εθνικιστική και θρησκευτική δεξιά, υπό την ηγεσία του Ναφτάλι Μπένετ, πρώην διευθυντή του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου (3 έδρες).
Τάσσεται υπέρ της σιωνιστικής εκπαίδευσης και της προσάρτησης του 60% των εδαφών της Δυτικής Όχθης και συνθηματολογεί για «Μία νέα αρχή».
– Χατνουάχ (Το Κίνημα): Πρόκειται για νέο κεντρώο κόμμα που ίδρυσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι μαζί με επτά βουλευτές του κόμματος Καντίμα και δύο στελέχη του Εργατικού Κόμματος.
Τάσσεται υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, της υποχρεωτικής στράτευσης για όλους και της μεταρρύθμισης του κοινοβουλευτικού συστήματος.
Σύνθημά του, «Η Ελπίδα να νικήσει τον Φόβο».
– Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον): Νέο κεντρώο λαϊκιστικό κόμμα υπό τον πρώην τηλεοπτικό αστέρα Γιαΐρ Λαπίντ.
Τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης για όλους, της μείωσης των φόρων της μεσαίας τάξης και της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.
Σύνθημά του το «Θα αλλάξουμε τα πράγματα».
– Σας: Πρόκειται για το τπερορθόδοξο κόμμα των σεφαρδιτών, υπό την ηγεσία των Ελί Γισάι, Αρίεχ Ντέρι και Αριελ Ατίας, που τελούν υπό την πνευματική καθοδήγηση του ραβίνου Οβάντια Γιοσέφ (11 έδρες).
Τάσσεται κατά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για τους υπερορθόδοξους εβραίους, υπέρ ενός θρησκευτικού εκπαιδευτικού συστήματος και της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Μόνο ένα ισχυρό Σας μπορεί να υπερασπισθεί τους αδυνάτους», είναι το βασικό προεκλογικό σύνθημά του.
– Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τοράχ: Υπερορθόδοξο εκσενάζι, υπό την ηγεσία συμβουλίου ραβίνων (5 έδρες).
Τάσσεται κατά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για τους υπερορθόδοξους και υπέρ της απόδοσης μεγαλύτερου σεβασμού στην Τοράχ.
Το βασικό σύνθημά του είναι: «Ο κόσμος της Τοράχ μάς αφορά όλους».
– Μερέτζ (Ενέργεια): Πρόκειται για την σοσιαλιστική λαϊκή αριστερά (3 έδρες), υπό τον Ζαχάβα Γκαλ’ Ον.
Τάσσεται υπέρ της ισραηλινής αποχώρησης από τη Δυτική Όχθη και υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.
Σύνθημα: «Το μόνο κόμμα της αριστεράς».
– Καντίμα: Κεντροαριστερός σχηματισμός, υπό τον πρώην υπουργό Άμυνας Σαούλ Μοφάζ.
Ήταν η πρώτη δύναμη στην Κνεσέτ το 2008 (28 έδρες), αλλά έχασε μέρος των βουλευτών του που είναι υποψήφιοι με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και σήμερα απειλείται με… εξαφάνιση.
Τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και υπέρ των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, με βασικό σύνθημα το «Εμπρός».
– Αμ Σάλεμ: Ιδρύθηκε από πρώην βουλευτή του Σας, τον ραβίνο Χαΐμ Αμσέλεμ.
Τάσσεται υπέρ της έντασης των υπερορθόδοξων στον κόσμο της εργασίας και του σεβασμού της εβραϊκής παράδοσης.
Σύνθημα: «Η επιλογή των γενναίων».
– Χαντάς (Νέο): Κουμμουνιστικό ιουδαϊκό-αραβικό κόμμα (4 έδρες), υπό τον Μοχάμεντ Μπαράκεχ.
Αντισιωνιστικός σχηματισμός, ο οποίος είναι υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και ζητά την αναδιανομή του πλούτου.
– Ενωμένη Αραβική Λίστα/Ρααμ-Τααλ: Συμμετέχουν τρία ισραηλινά αραβικά κόμματα (4 έδρες), υπό τον Ιμπραχίμ Σαρσούρ.
Τάσσεται υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και κατά των διακρίσεων εις βάρος της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ.
– Μπαλάντ (Εθνος): Αραβικό εθνικιστικό λαϊκό κόμμα (3 έδρες) υπό τον Τζαμάλ Ζαχάλκα.
Είναι αντισιωνιστικό και τάσσεται υπέρ ενός μη εβραϊκού δημοκρατικού κράτους δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος.