Τουλάχιστον 17 Αφγανοί, από τους οποίους 11 παιδιά, οι οποίοι είχαν διαφύγει από τις μάχες στη χώρα τους, πέθαναν από το ψύχος σε καταυλισμούς εκτοπισμένων από την αρχή της χρονιάς, κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Η στατιστική αυτή δεν αφορά παρά τους καταυλισμούς της Καμπούλ (13 νεκροί) και της Χεράτ (4 νεκροί), όπου είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι από τους περίπου 450.000 εκτοπισμένους Αφγανούς. Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί συνεπώς να είναι πολύ μεγαλύτερος, ιδιαίτερα στις ορεινές επαρχίες στο βορρά, όπου το ψύχος είχε προκαλέσει πολλά θύματα το 2012. Περίπου 100 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχασαν πέρσι τη ζωή τους στους καταυλισμούς εκτοπισμένων, σύμφωνα με την Αμνηστία.
«Οι θάνατοι αυτοί συνιστούν μια τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί και η οποία δυστυχώς καταδεικνύει τον ακατάλληλο συντονισμό της χειμερινής αρωγής προς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι ζουν μέσα σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη χώρα», δήλωσε η Πόλι Τράσκοτ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, είχαν καλέσει τον Οκτώβριο την αφγανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα ώστε να αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες της προηγούμενης χρονιάς.
Εντούτοις οι εκτοπισμένοι που κατοικούν σε καταυλισμούς στις επαρχίες Μπαλχ και Χεράτ λένε πως εξακολουθούν να μην έχουν λάβει καμιά βοήθεια. Στη Χεράτ, οι τοπικές αρχές αρνούνται να την διανείμουν για να αποθαρρύνουν τους εκτοπισμένους να παραμείνουν εκεί, σύμφωνα με την Αμνηστία.
«Υπάρχει απελπιστική ανάγκη να ενεργήσουμε τώρα για να εμποδίσουμε να υπάρξουν νέοι νεκροί αυτό το χειμώνα. Ο συντονισμός θα έπρεπε να είναι αποτελεσματικός και να παρασχεθούν χειμερινά είδη όπως κουβέρτες, μουσαμάδες, ζεστά ρούχα, φούρνοι, νερό, βενζίνη και τρόφιμα», δήλωσε η Πόλι Τράσκοτ.
Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχεδόν 450.000 Αφγανοί θεωρούνται εκτοπισμένοι.