Η κεντροαριστερά φέρεται ικανή να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Βουλή, αλλά στην Γερουσία είναι πιθανό να μην υπάρξει αυτοδυναμία», αναφέρει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, επικαλούμενη τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρίας Ispo για τις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία.
«Παρά το ότι η διαφορά είναι περιορισμένη, η κεντροδεξιά έχει ένα μικρό προβάδισμα στις περιφέρειες της Σικελίας, του Βένετο και της Λομβαρδίας», ανέφερε ο αναλυτής της εταιρείας, Ρενάτο Μανχάιμερ. «Στην ευρύτερη περιφέρεια της Νάπολης, αντιθέτως, δημοσκοπήσεις που αφορούν την πρόθεση ψήφου για την Γερουσία, δίνουν προβάδισμα της τάξης του 2% στην κεντροαριστερά», επισήμανε.
Παρά το ότι η κατάσταση συνεχίζει να θεωρείται ρευστή και μας χωρίζουν ακόμη πέντε εβδομάδες από το εκλογικό ραντεβού, τα στοιχεία αυτά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να καταφέρει, τελικά, να φράξει το δρόμο στην κεντροαριστερά, δημιουργώντας αδιέξοδο στην Γερουσία, όπου οι έδρες κατανέμονται βάσει των ψήφων που εξασφαλίζονται ανά περιφέρεια.
Στην βουλή, αντιθέτως, κάθε κόμμα «αθροίζει» όλα του τα ποσοστά και η πρώτη πολιτική δύναμη εξασφαλίζει, αυτόματα, το 55% των εδρών.
Ο Μανχάιμερ, όπως και στελέχη άλλων μεγάλων εταιριών δημοσκοπήσεων, επιμένουν ότι η ψήφος της Λομβαρδίας (όπου κρίνονται οι 49 έδρες από το σύνολο των 315 που διαθέτει η Γερουσία) θα καθορίσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Η διαφορά των δυο παρατάξεων στην φάση αυτή είναι μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες υπέρ της κεντροδεξιάς. Κατά συνέπεια η εκλογική μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και όλο και περισσότεροι παρατηρητές κάνουν λόγο για το «Οχάιο της Ιταλίας».
Πρόκειται για την πιο εύπορη και βιομηχανοποιημένη περιφέρεια της χώρας, η οποία διαθέτει, παράλληλα, και τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ξεπερνούν πλέον τα δέκα εκατομμύρια.
Αν στην Γερουσία δεν προκύψει πλειοψηφία, συζητώνται τρεις πιθανές εναλλακτικές:
– Νέα προσφυγή στις κάλπες (ίσως μόνο για την Γερουσία).
– Προσπάθεια συγκυβέρνησης της κεντροαριστεράς με τις μετριοπαθείς κεντρώες και χριστιανοδημοκρατικές δυνάμεις του Μάριο Μόντι.
– Και, ως έσχατη λύση, η σύνθεση μιας νέας κυβέρνησης που να συμπεριλαμβάνει και το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το τελευταίο ενδεχόμενο, πάντως, με δεδομένες τις όλο και εντονότερες αντεγκλήσεις του μεγιστάνα του Τύπου με τον Μόντι, μοιάζει όλο και λιγότερο εφικτό.