Θολό τοπίο σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν στην Κύπρο οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία δανεισμού της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές και εάν μία τέτοια κίνηση καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Λευκωσίας, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Βάσος Σιαρλής επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από τη Ρωσία να υπάρξει 5ετής παράταση στην αποπληρωμή ενός δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η προθεσμία αποπληρωμής του οποίου εκτεινόταν ως το 2016, ενώ υποστήριξε ότι η απομείωση της ονομαστικής αξίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας από τους ιδιώτες πιστωτές (PSI) η οποία έγινε στις αρχές του 2012 αποτελούσε ένα σφάλμα, λόγω της αναταραχής που προκάλεσε στην Ευρωζώνη.

Η Κύπρος, μια από τις μικρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, ζήτησε δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο του 2012, αφού οι τράπεζές της υπέστησαν σημαντικές απώλειες κατά το – εγκεκριμένο από την ΕΕ – «κούρεμα» της αξίας του ελληνικού χρέους.

«Το ελληνικό PSI ήταν ένα δώρο στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε ένα δώρο. Ζητάμε κατανόηση, και ένα δάνειο με δίκαιους όρους ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι αυτή τη στιγμή», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για απευθείας ιδιωτικοποιήσεις.

ο κ.  Στέφανος Στεφάνου εξήγησε ότι οι βασικές διαφορές μεταξύ του κατ’ αρχήν συμφωνημένου μνημονίου και του αρχικού προσχεδίου είναι ότι δεν γίνεται αναφορά απευθείας για ιδιωτικοποιήσεις. «Έχουμε δηλαδή αποσοβήσει την υποχρέωση για απευθείας ιδιωτικοποιήσεις”, υποστήριξε.

Ο Στεφάνου είπε πως ακόμη και αν το χρέος κριθεί μη βιώσιμο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να το καταστήσουν βιώσιμο και αναφέρθηκε σε βασικά στοιχεία της δανειακής συμφωνίας, όπως το επιτόκιο και την περίοδο αποπληρωμής.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος διερωτήθηκε γιατί το κυπριακό δημόσιο χρέος να θεωρηθεί από την αρχή του προγράμματος μη βιώσιμο και να μην ισχύσει αυτό που ίσχυσε στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου συζητείται για το 2022.