Εκατοντάδες Κουβανοί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή που μας πέρασε για την προστασία των ζωών, την πρώτη ανεξάρτητη πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Κούβα.

Σύμφωνα με το BBC, oι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά στους δρόμους της πρωτεύουσας Αβάνα, συντροφιά με τα κατοικίδια τους, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας μεγαλύτερη νομική κατοχύρωση για την προστασία των ζώων σε μια διαδήλωση που είναι η πρώτη ανεξάρτητη στο, μέχρι τώρα, μονοκομματικό καθεστώς της χώρας. Οι συμμετέχοντες διέδωσαν την κινητοποίηση τους σ’ ολόκληρο τον κόσμο μέσω των social media.

Ωστόσο υπήρχαν κι εκείνοι που αντιμετώπισαν με επιφύλαξη το «άνοιγμα» της κυβέρνησης σε φαινομενικά περισσότερες ελευθερίες. «Η κίνηση αυτή δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λέει «κοίτα πόσο ανεκτικοί είμαστε;» είναι όμως πραγματικά έτσι;» διερωτάται ένας καλλιτέχνης μιλώντας στο Reuters.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες σχολίασαν με ειρωνική διάθεση πως η πρώτη ανεξάρτητη πορεία που επετράπη έγινε για τα δικαιώματα των ζώων και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι σήμερα, οι μόνες μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις στην Κούβα ήταν αυστηρά ελεγχόμενες από την κυβέρνηση και περιορίζονταν στον εορτασμό της επανάστασης του 1959 ή είχαν έναν πιο συμβολικό χαρακτήρα.

Οι αρχές ωστόσο εξακολουθούν να αρνούνται να επιτρέψουν μια διαμαρτυρία κατά του κράτους.