Κινεζικά μέσα ενημέρωσης καλούν την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έχει φθάσει ξανά σε επικίνδυνα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, με μια εφημερίδα να ζητεί την επανεξέταση της «ιδεοληψίας» της οικονομικής ανάπτυξης.
Τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας τελούν υπό αυστηρό έλεγχο από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και συνηθίζουν να μην καταπιάνονται με αμφιλεγόμενα ή λεπτά θέματα, ωστόσο χειρίζονται διαφορετικά το θέμα της ρύπανσης, εν μέρει διότι είναι αδύνατο αυτή να κρυφτεί από τους πολίτες.
Η ποιότητα του αέρα ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια επικινδυνότητας το Σαββατοκύριακο, φθάνοντας τα 755 σε έναν δείκτη που μετράει τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (mm). Επικίνδυνο θεωρείται ήδη το επίπεδο των 300, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι το επίπεδο αυτό σε ημερήσια βάση δεν πρέπει να ξεπερνά το 20.
«Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή την ασφυκτική πολιορκία της μόλυνσης;. Ας δούμε την διαχείριση της περιβαλλοντικής μόλυνσης με συναίσθηση του κατεπείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος», διερωτάται η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της.
Μια πυκνή αιθαλομίχλη κάλυψε όλη την κινεζική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, μειώνοντας αισθητά την ορατότητα και αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους της να σπεύσουν να αγοράσουν μάσκες για να προστατευτούν. Ήταν η χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει καταγραφεί ποτέ στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Ζου Ρονγκ, μέλος της Greenpeace.
Στο Πεκίνο η ατμόσφαιρα ήταν και πάλι σκοτεινά σήμερα, αλλά ο δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρισκόταν στο 321 το απόγευμα σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγει η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με μια ειδική συσκευή.
Η εφημερίδα Global Times γράφει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση «προκάλεσε σοκ στους ντόπιους και εκκλήσεις από πολίτες να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, να απομακρυνθεί από την προηγούμενη ιδεοληψία της οικονομικής ανάπτυξης». Η εφημερίδα σημειώνει ότι πυκνή αιθαλομίχλη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας σινικής πεδιάδας.
Τις κρύες ημέρες χωρίς ανέμους μεγάλο μέρος της μόλυνσης οφείλεται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Επίσης πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κάρβουνα για θέρμανση το χειμώνα, και αυτός ο χειμώνας είναι ένας από τους πιο παγερούς εδώ και χρόνια.
Η Ημερησία της Κίνας γράφει ότι τα ψηλά κτίρια του Πεκίνου παγιδεύουν τα μικροσωματίδια. «Τα ψηλά κτίρια είναι πολύ πυκνά κτισμένα και εμποδίζουν τον μολυσμένο αέρα να διαλύεται», ανέφερε.
Και σε πολλές άλλες πόλεις καταγράφηκε έντονη ρύπανση το Σαββατοκύριακο. Σχεδόν στις μισές από τις 74 πόλεις όπου παρακολουθείται η ποιότητα του αέρα καταγράφηκε ακραία μόλυνση, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.
Τα μικροσωματίδια με διάμετρο 2,5 μm μπορούν να προκαλέσουν καρδιοπνευμονικές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα και οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Journal of Toxicology and Environmental Health.
Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες κλήθηκαν να περιορίσουν την κίνηση του στόλου των αυτοκινήτων τους. Ένας κάτοικος του Πεκίνου είπε ότι επαφίεται στην κυβέρνηση να κάνει κάτι. «Η ποιότητα της ατμόσφαιρας θα ήταν καλύτερη, εάν η κυβέρνηση λάμβανε μέτρα».
Ο Μα Τζουν, ιδρυτής του Ινστιτούτου για Δημόσια και Περιβαλλοντικά Θέματα, είπε ότι ένα πρώτο μέτρο θα ήταν η αξιόπιστη και ακριβής συγκέντρωση στοιχείων. «Δεν υπάρχει λύση που θα μπορούσε να δοθεί μέσα σε μια ημέρα», είπε ο Μα, σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε διαφάνεια στην πληροφόρηση» για το ζήτημα.
Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα εξέφρασαν την δυσφορία τους με έντονο τρόπο. «Θέλετε να πάτε στο Πεκίνο και να γίνετε ανθρώπινες ηλεκτρικές σκούπες;» έγραψε ένας χρήστης μιας εφαρμογής τύπου Twitter.