Υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μετά από πολλές ημέρες σφοδρών μαχών, τέθηκε το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της Συρίας, και το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι μάχες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταφτάναζ σταμάτησαν γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και η βάση αυτή πέρασε πλήρως στα χέρια των ανταρτών. Ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών και αξιωματικών τράπηκε σε φυγή τα ξημερώματα», δήλωσε ο Ραμί Άμπντελ Ραχμάν, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στρατιωτική επιτυχία των ανταρτών, καθώς είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση που περνά στον έλεγχό τους από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ. Το αεροδρόμιο Ταφτάναζ μπορεί να δέχεται 60 ελικόπτερα όταν λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς, τόνισε ο Ραμί Άμπντελ Ραχμάν.

Το καθεστώς απέσυρε όλα τα ελικόπτερά του πριν οι στρατιώτες εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο, εκτός από 20 που δεν λειτουργούν, δήλωσε ο Ραχμάν.

Το Παρατηρητήριο που έχει την έδρα του στο Λονδίνο και βασίζει την πληροφόρησή του σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία, είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι μαχητές της τζιχάντ (του ισλαμικού ιερού πολέμου), είχαν καταλάβει μέρος του αεροδρομίου το οποίο πολιορκείτο επί εβδομάδες.

Από το αεροδρόμιο αυτό απογειώνονταν τα αεροσκάφη του καθεστώτος που πραγματοποιούσαν επιδρομές εναντίον των εξεγερμένων στην επαρχία Ιντλίμπ.