Η Ντοάν Τι Χουόνγκ, μία Βιετναμέζα η οποία δικαζόταν για τον ρόλο της στη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, αναμένεται να απελευθερωθεί τον ερχόμενο μήνα μετά την απόφαση της μαλαισιανής εισαγγελίας να εγκαταλείψει τη δίωξη σε βάρος της για τη δολοφονία.
Η νεαρή γυναίκα είχε μείνει μόνη της στο εδώλιο των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Βορειοκορεάτη με νευροτοξικό παράγοντα στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ το 2017, έπειτα από την απροσδόκητη απελευθέρωση της Ινδονήσιας συγκατηγορούμενής της τον περασμένο μήνα.
Η Ντοάν Τι Χουόνγκ δήλωσε σήμερα ένοχη σε μια νέα κατηγορία που αντικαθιστά εκείνην του φόνου, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαλαισίας.
Με την απαλλαγή από την κατηγορία του φόνου «θα επιστρέψει στο σπίτι της την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου», διευκρίνισε ο Χίσιαμ Τεχ Ποχ Τέικ, ένας εκ των δικηγόρων της, ενώπιον του δικαστηρίου που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η 30χρονη πρώην κομμώτρια δήλωσε ότι είναι «ευτυχισμένη». «Είναι μια δίκαιη απόφαση, ευχαριστώ τη μαλαισιανή και τη βιετναμική κυβέρνηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Χαμογελούσε πλατιά καθώς μεταφερόταν με αστυνομική συνοδεία στη φυλακή, όπου αναμένεται να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της.
Η Ντοάν Τι Χουόνγκ και μία Ινδονήσια, η Σίτι Αϊσίγια, ήταν οι μόνες κατηγορούμενες στη δίκη για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ενός αντιφρονούντα του βορειοκορεατικού καθεστώτος, σε μια θεαματική επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο του 2017.
Ο αυτοεξόριστος ετεροθαλής αδελφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη πέθανε αφού δέχτηκε στο πρόσωπο έναν νευροτοξικό παράγοντα, που θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής.
Βάσει της μαλαισιανής νομοθεσίας, οι δύο γυναίκες κινδύνευαν με θανατική ποινή, αν κρίνονταν ένοχες για φόνο.
Όμως στις 11 Μαρτίου με μια απροσδόκητη απόφασή της η μαλαισιανή δικαιοσύνη απελευθέρωσε τη νεαρή Ινδονήσια κατηγορούμενη αφήνοντας μόνη τη Βιετναμέζα συγκατηγορούμενή της ενώπιον των δικαστών.
Τον περασμένο μήνα, η εισαγγελία είχε απορρίψει το αίτημα απελευθέρωσης της Ντοάν Τι Χουόνγκ και είχε διατάξει τη συνέχιση της δίκης.
Σε μια νέα μεταστροφή, η εισαγγελία πρότεινε σήμερα να εγκαταλειφθεί η εις βάρος της κατηγορία για φόνο έναντι εκείνης της πρόκλησης τραυμάτων με επικίνδυνα όπλα.
Η νεαρή Βιετναμέζα, που δήλωσε ένοχη για τη νέα κατηγορία εις βάρος της, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών που άρχισε να μετρά από τη σύλληψή της τον Φεβρουάριο του 2017. Με την αλλαγή των κατηγοριών, αναμένεται να απελευθερωθεί στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.
Ο πατέρας της, ο Ντοάν Βαν Τανχ, ο οποίος βρισκόταν στο ακροατήριο, εξέφρασε την ικανοποίησή του: «Θέλω να οργανώσω μια μεγάλη γιορτή για να υποδεχθώ τη μικρότερη κόρη μου στο σπίτι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο χωριό απ’ όπου κατάγεται στο βόρειο Βιετνάμ, η μητριά της, η Νγκουγέν Τι Βι, άναψε το καντήλι στον βωμό των προγόνων ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.
«Η οικογένεια είναι ικανοποιημένη που διέφυγε τη θανατική ποινή», δήλωσε στο AFP, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα αντέξει, είναι μόνο ένας ακόμη μήνας».
Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ θεωρείτο κάποτε πιθανός διάδοχος του βορειοκορεατικού καθεστώτος προτού παραμεριστεί και καταφύγει στο Μακάο.
Στη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο οι δύο γυναίκες φαίνονται να πλησιάζουν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος περίμενε την πτήση του. Μία από αυτές έβαλε τα χέρια της στο πρόσωπό του, στη συνέχεια και οι δύο έτρεξαν στις τουαλέτες προτού εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο.
Οι δύο γυναίκες είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες εις βάρος τους. Είπαν πως είχαν πέσει σε παγίδα που έστησαν Βορειοκορεάτες πράκτορες. Πριν από το συμβάν εκπαιδεύτηκαν να ρίχνουν διάφορες ουσίες στο πρόσωπο ανθρώπων από το κοινό, νομίζοντας ότι συμμετείχαν σε φάρσα για τηλεοπτικό παιχνίδι.
Οι δικηγόροι τους τις παρουσίασαν ως αποδιοπομπαίους τράγους, υπογραμμίζοντας πως οι ερευνητές δεν κατάφεραν να συλλάβουν τους πραγματικούς δολοφόνους καθώς τέσσερις ύποπτοι Βορειοκορεάτες κατάφεραν να διαφύγουν από τη Μαλαισία λίγο μετά το συμβάν.