Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Ελάιζα Κάμινγκς, ζητά αρχεία δεκαετίας για τα οικονομικά του προέδρου της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει η επιτροπή του, μετά τη δημόσια κατάθεση του πρώην προσωπικού δικηγόρου του, Μάικλ Κόεν, τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το ABC News και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχετικό αίτημα έχει διατυπωθεί πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μιούλερ, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το αίτημα αυτό, έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, ενώ εντάσσεται σε μία σειρά προσπαθειών από τους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία οικονομικών δραστηριοτήτων του Αμερικανού προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η έρευνα του Μιούλερ δεν διερεύνησε επαρκώς τα οικονομικά του Αμερικανού προέδρου, ενώ το ζήτημα αυτό θίγει μία ευαίσθητη χορδή του ίδιου.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο άσκησης εποπτείας, οι κινήσεις των Δημοκρατικών δείχνουν ότι προγραμματίζουν να συνεχίσουν τις έρευνες τους, ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της έρευνας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σε μία επιστολή του προς τον Βίκτορ Ουάμπα, πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της εταιρίας λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών Mazars USA, με ημερομηνία 20 Μαρτίου, ο Κάμινγκς έγραψε ότι η επιτροπή του θέλει να επιβεβαιώσει την κατάθεση του Κόεν.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ έχει καταθέσει ότι ο πρόεδρος «φούσκωσε» την οικονομική αξία των περιουσιακών του στοιχείων και των οικονομικών υποχρεώσεών του, σε επίσημα οικονομικά έγγραφα τα οποία καταρτίστηκαν από την Mazars. Ο Κάμινγκς δήλωσε επίσης, ότι αρκετά από τα οικονομικά αυτά έγγραφα που παρέδωσε ο Κόεν στην επιτροπή, φαίνονται να έχουν την σφραγίδα της εταιρίας.

Η Τζένιφερ Φέρινγκτον, εκπρόσωπος Τύπου της Mazars, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η εταιρία θα συμμορφωθεί με το αίτημα του Κάμινγκς ή να σχολιάσει την συνεργασία της με τον Τραμπ.

«Η Mazars πιστεύει ουσιαστικά στις ηθικές κι επαγγελματικές αρχές και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του τομέα μας, την εργασία μας, αλλά και τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας. Στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής που εφαρμόζουμε και των επαγγελματικών κανόνων που ακολουθούμε, δεν σχολιάζουμε για την εργασία που κάνουμε για τους πελάτες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια εκπρόσωπος.

Η επιστολή αποκαλύφθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζιμ Τζόρνταν και Μάρκ Μίντοους, που είναι μέλη της ίδιας επιτροπής που προεδρεύει ο Κάμινγκς. Στη συνέχεια εκείνοι έστειλαν επιστολή προς τη Mazars, νωρίτερα χθες, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το αίτημα του Κάμινγκς.

Παράλληλα, οι Τζόρνταν και Μίντοους, σε μία επιστολή τους προς τον Κάμινγκς, τον κατηγόρησαν ότι επιδιώκει να λάβει τις πληροφορίες που ζητά, προκειμένου «να ενοχλήσει τον πρόεδρο Τραμπ και να προωθήσει τις αδίστακτες επιθέσεις των Δημοκρατικών κατά της κυβέρνησης».

Ο Κάμινγκς έχει ορίσει ως προθεσμία για τη διάθεση των σχετικών πληροφορικών από την εταιρία, την 3η Απριλίου, ενώ από την μεριά του κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι παρεμβαίνουν άμεσα στην έρευνα της επιτροπής κι εργάζονται ενθαρρύνοντας τη Mazars να μην συνεργαστεί με τον ίδιο και το επιτελείο του.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με την αποστολή της επιστολής του Κάμινγκς προς τη Mazars.