Μια νεαρότατη επιχειρηματίας ίδρυσε τη δική της εταιρία με σκοπό να γίνει η καλύτερη μάνατζερ του κόσμου.
Η Joana Galvão είναι το αφεντικό της Gif Design Studios, μιας πολυβραβευμένης φίρμας design, όταν ξεκίνησε ωστόσο την εταιρία της ήταν τόσο συγκεντρωτική που δεν άφηνε τους εργαζομένους της να πάρουν ανάσα.
Τους κατασκόπευε πίσω από την πλάτη τους και έκανε μονίμως παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα της δουλειάς τους.
Όταν άρχισαν να παραιτούνται όμως ο ένας μετά τον άλλο, εκείνη πήρε ένα καλό μάθημα και πλέον τα κάνει όλα διαφορετικά. Όσο για το μάθημα που πήρε, λέει πως ανακάλυψε την αξία της ταπεινότητας.
Η Galvão ήταν μόλις 22 χρονών όταν συνυπέγραψε την ίδρυση της Gif Design Studios και βρέθηκε ξαφνικά μεγαλοστέλεχος. Ανησυχούσε όμως για την απειρία της, κι έτσι ορκίστηκε να γίνει το καλύτερο αφεντικό του κόσμου.
Πλήρωνε πλουσιοπάροχα τους υπαλλήλους της, τους έδινε δημιουργικά έργα και κίνητρα παραγωγικότητας, «ακόμα και τις τούρτες των γενεθλίων τούς έφτιαχνα με τα χεράκια μου», διαμαρτύρεται χαρακτηριστικά. Γιατί όμως αυτοί έμοιαζαν τόσο δυσαρεστημένοι ώστε να παραιτούνται ένας-ένας;
Γιατί «τους παρακολουθούσα σαν γεράκι. Είχα βάλει έτσι τα γραφεία τους ώστε να μπορώ να τους κατασκοπεύω κυριολεκτικά πίσω από την πλάτη τους», εξομολογείται. Και μετά δεν τους άφηνε κανένα περιθώριο για πρωτοβουλία, επεμβαίνοντας κάθε τόσο στη δουλειά τους για βελτιώσεις και παρατηρήσεις.
Κι έτσι «μετά από έναν χρόνο, συνέβη το αναπόφευκτο: οι υπάλληλοί μου με κάλεσαν σε meeting απαιτώντας τεράστιες αυξήσεις, πριν μου επιδώσουν μια μακρά λίστα παραπόνων … Όταν προσπάθησα να απολογηθώ, άρχισαν να παραιτούνται, ακόμα και την ίδια αυτή ημέρα».
Αναζητώντας τους λόγους για την αναποδιά, συνειδητοποίησε πως ήταν η ίδια και ο αυταρχικός τρόπος που διοικούσε την ομάδα της. Κι έτσι ανακάλυψε τη δύναμη της ταπεινότητας: «Τέσσερα χρόνια αργότερα, έχω μια ομάδα 10 ατόμων. Έχω κάνει σχεδόν τα πάντα διαφορετικά αυτή τη φορά και η σημαντικότερη αλλαγή στον τρόπο που διοικώ ήταν να προσθέσω περισσότερη ταπεινότητα».
Αντικατέστησε το εγώ με το εμείς δηλαδή και ζητά τη γνώμη τους για τα πάντα, σεβόμενη τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους: «Εγώ θέτω τον στόχο, εγώ φέρνω τους πελάτες, εγώ παίρνω τις τελικές αποφάσεις, αλλά οι ιδέες της ομάδας μου είναι εξίσου έγκυρες και σημαντικές με τις δικές μου».