O αρχηγός του γενικού επιτελείου του αλγερινού στρατού ζήτησε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «για λόγους σοβαρής και μακράς ασθένειας βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντά του».
Αποδυναμωμένος από το 2013 από τα επακόλουθα ενός εγκεφαλικού, ο 82χρονος Αμπντελαζίζ Μουτεφλίκα είναι αντιμέτωπος εδώ και έναν και πλέον μήνα με ένα κίνημα διαμαρτυρίας πρωτοφανές από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 1999. Η λύση που θα επέτρεπε «μια έξοδο από την κρίση βρίσκεται στο άρθρο 102» του Συντάγματος, δήλωσε ο στρατηγός ‘Αχμεντ Γκάιντ Σάλαχ σε ομιλία που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Το άρθρο 102 του Συντάγματος προβλέπει επίσης τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου της Δημοκρατίας.
«Καθίσταται απαραίτητο, και μάλιστα επιτακτικό, να υιοθετηθεί μια λύση για την έξοδο από την κρίση, που να ανταποκρίνεται στα νόμιμα αιτήματα του αλγερινού λαού και να εγγυάται τον σεβασμό των διατάξεων του Συντάγματος και τη διαφύλαξη της κρατικής κυριαρχίας», δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ Γκάιντ Σάλαχ, πιστός του Μπουτεφλίκα, σε ομιλία που μεταδόθηκε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Μια λύση για να επιτευχθεί συμφωνία στο σύνολο των απόψεων και για να υπάρξει ομοφωνία από όλες τις πλευρές είναι αυτή που ορίζεται από το Σύνταγμα, στο άρθρο του 102».
Η είδηση έγινε δεκτή στο Αλγέρι με τα κλάξον των αυτοκινήτων να ηχούν.
Το άρθρο 102 του Συντάγματος προβλέπει ότι το Κοινοβούλιο, κατόπιν προτάσεως του Συνταγματικού Συμβουλίου «που έχει συνέλθει αυτοδικαίως», κηρύσσει με πλειοψηφία δύο τρίτων πως υφίσταται «κατάσταση κωλύματος» όταν «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξαιτίας σοβαρής και μακράς ασθένειας βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντά του».
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους (Άνω Βουλή) ασκεί τότε προσωρινά καθήκοντα για 45 ημέρες. Αν το κώλυμα συνεχίζεται ενώ λήγει η προθεσμία, δηλώνεται το κενό της εξουσίας. Η προσωρινή άσκηση εξουσίας συνεχίζεται το πολύ για 90 ημέρες, περίοδος κατά την οποία διοργανώνονται προεδρικές εκλογές.
Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Τάγεμπ Μπελαϊζ, 70 ετών, που αναμένεται να συγκαλέσει το θεσμό του οποίου προΐσταται για να προτείνει την εφαρμογή του άρθρου 102, είναι πιστός στον αρχηγό του κράτους και ένας από τους συμβούλους του.