Στην οργάνωση της αυριανής διαδικασίας στη Βουλή και στον τρόπο που θα διεξαχθούν οι ενδεικτικές ψηφοφορίες για την αναζήτηση άλλων επιλογών στο Brexit, που θα έχουν την πλειοψηφία του σώματος, επικεντρώνεται η ομάδα των βουλευτών που κατάφερε χθες να περάσει την τροπολογία της για την ανάληψη του ελέγχου της διαδικασίας αποχώρησης.
Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου, απαντώντας σε ερωτήματα εάν θα προχωρήσει στη σύσταση μίας επιτροπής που θα επιβλέπει την ομαλή διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών σε προτάσεις που θα κατατεθούν για εναλλακτικές στο Brexit, ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν, που είχε την πρωτοβουλία να καταθέσει την σχετική τροπολογία, θα αναλάβει την ευθύνη της διαδικασίας.
Σήμερα, ένας εκ των βασικών υποστηρικτών της τροπολογίας, βουλευτής του Εργατικού κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έξοδο από την ΕΕ, ο Χίλαρι Μπεν, προσπάθησε να περιγράψει το σκεπτικό της διαδικασίας των ενδεικτικών ψηφοφοριών που θα προταθεί, αν και τίποτα ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και με λεπτομέρειες. Όπως εξήγησε, το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν δύο γύροι ψηφοφοριών.
Στον αυριανό πρώτο γύρο θα υπάρξει μία σειρά από προτάσεις, πάνω στις οποίες οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, επιλέγοντας όσες επιθυμούν, και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Αύριο επίσης, αναμένεται να κατατεθεί πρόταση που θα προτείνει τη διεξαγωγή μίας παρόμοιας διαδικασίας, την ερχόμενη Δευτέρα. Αφού θα έχει διαφανεί ήδη από την αυριανή διαδικασία ποιες είναι οι δημοφιλέστερες προτάσεις, η διαδικασία που θα ακολουθήσει τη Δευτέρα, θα έχει στόχο να περιορίσει τις επιλογές, φτάνοντας τελικά σε αυτή με την μεγαλύτερη πλειοψηφία. «Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει τη δουλειά της, τότε το κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, και αυτό θα κάνουμε την Τετάρτη» δήλωσε ο Χίλαρι Μπεν στο BBC Radio 4.
Αν και οι ενδεικτικές ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές προς την κυβέρνηση, ο Όλιβερ Λέτουιν δήλωσε χθες ότι η ομάδα των βουλευτών που στήριξαν τη χθεσινή τροπολογία θα χρησιμοποιήσει την υποστήριξη που έχει στην Βουλή για να προωθήσει μία νομικά δεσμευτική πρόταση, που δεν θα αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση παρά μόνο να ακολουθήσει την επιθυμία του κοινοβουλίου.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα αποτέλεσμα των ψηφοφοριών που δεν είναι σύμφωνο με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή με αυτό των εκλογών του 2017, όπως ένα νέο δημοψήφισμα, ο αποκλεισμός του ελεύθερου εμπορίου και η συνέχιση της ελεύθερης μετακίνησης.
Τα διλήμματα των Τόρις
Αύριο αναμένεται να μιλήσει στην Επιτροπή 1922 των βουλευτών του κόμματός της, και αυτό πυροδότησε τις φήμες των τελευταίων ημέρων στο Ουέστμινστερ για μία επικείμενη ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος της παραίτησής της, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών της στη συμφωνία αποχώρησης. Πολλοί βουλευτές του κόμματός της, αλλά και μέλη του υπουργικού της συμβουλίου βλέπουν εδώ και μέρες ότι οι επιλογές που απομένουν είναι η παραίτηση της Τερέζα Μέι ή προκήρυξη γενικών εκλογών, αλλά η ίδια όχι μόνο δεν έχει υπονοήσει ποτέ κάτι τέτοιο στις τοποθετήσεις της, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει μέχρι και την τελευταία στιγμή την υποστήριξη στην συμφωνία της για το Brexit.
Ο βουλευτής Τζον Μπάρον, υπέρμαχος του Brexit, εκτίμησε ότι πρόωρες εκλογές είναι ακόμη πιο πιθανό να συμβούν, καθώς όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των αυριανών ψηφοφοριών, δεν πρόκειται να αλλάξει ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ, εντός του κοινοβουλίου. «Ίσως είναι απαραίτητες οι εκλογές για να αποκατασταθεί η ισορροπία υπέρ των βουλευτών που θέλουν να εφαρμόσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, γιατί όπως δείχνει η ιστορία δεν είναι σοφό για κανένα κοινοβούλιο να απομακρύνεται από τον λαό. Τα γεγονότα των επόμενων εβδομάδων θα είναι κρίσιμα» υποστήριξε.
Οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις, που αρνούνταν μέχρι τώρα να στηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι, θα αναγκαστούν να αποφασίσουν εάν θα την δεχτούν ή εάν θα αποδεχτούν μία πιθανή τετελεσμένη καθυστέρηση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ήδη ο πρόεδρος της ομάδας του ERG των Τόρις, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, άφησε να εννοηθεί σε σημερινές του δηλώσεις ότι θα αναγκαστεί να στηρίξει την συμφωνία της πρωθυπουργού, γιατί τώρα είναι πιο σημαντικό αυτό από το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καν έξοδος. Απομένει να φανεί τι στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιποι ευρωσκεπτικιστές, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, όπως επίσης και το DUP, που δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής μεταστροφή στη στάση τους.