Πριν προλάβουν να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, το 2014, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που δρουν στην χώρα θα γίνουν στόχος επιθέσεων που «θα τους γίνουν μάθημα», προειδοποίησε ο ισλαμιστής πολέμαρχος, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, με βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph.
«Πριν την αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής, οι μουτζαχεντίν θέλουν να τους δώσουν ένα μάθημα, ώστε οι εισβολείς να μην σκεφτούν ποτέ ξανά να επιστρέψουν» στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Χεκματιάρ.
Τα ξένα στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν από το 2001 «έχουν αποτύχει και η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα», εκτίμησε ο επικεφαλής της οργάνωσης Χεζμπ-ι-Ισλαμί, μιας από τις βασικές ομάδες ενόπλων που μάχονται κατά της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από τους Ταλιμπάν.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η βρετανική κοινή γνώμη μπορεί να δεχθεί το γεγονός ότι τα παιδιά της στέλνονται σε βέβαιο θάνατο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι Αμερικανοί στρατηγοί», είπε ακόμα ο Χεκματιάρ.
Η Βρετανία συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν με 9.000 στρατιώτες, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη μετά τις ΗΠΑ. Από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα 438 βρετανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.
Εξάλλου ο Χεκματιάρ κατηγόρησε τον βρετανό πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος βρίσκεται με τη μονάδα του στο Αφγανιστάν, ότι έχει έρθει στη χώρα για να «σκοτώσει αθώους Αφγανούς, μεθυσμένος. Θέλει να κυνηγήσει μουτζαχεντίν με τις ρουκέτες του ελικοπτέρου του χωρίς ντροπή. Όμως δεν κατανοεί ότι το κυνήγι των αφγανικών λιονταριών και αετών δεν είναι εύκολο. Τα τσακάλια δεν μπορούν να κυνηγήσουν λιοντάρια».
Τέλος ο Χεκματιάρ, που υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα το 1996 πρωθυπουργός της χώρας, εκτίμησε ότι «η εκπαίδευση είναι εξίσου απαραίτητη για τα κορίτσια όσο και για τα αγόρια», διευκρινόζοντας ότι «το μόνο στο οποίο είμαστε αντίθετοι είναι να φοιτούν στο ίδιο σχολείο. Βρίσκουμε ότι είναι βλαβερό».
Η οργάνωση του Χεκματιάρ μάχεται εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια εναντίον της κυβέρνησης της Καμπούλ και των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, αν και κάποιες φορές έχει υιοθετήσει πιο συμβιβαστικές θέσεις από αυτές των Ταλιμπάν, κυρίως όσον αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ, οι Αφγανοί εκτοπισμένοι που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς στην περιφέρεια της Καμπούλ συνέλεγαν σήμερα κουβέρτες και κάρβουνα για να ζεσταθούν και να αποφευχθεί ένα νέο κύμα θανάτων από το κρύο έπειτα από τον απολογισμό-ρεκόρ του προηγούμενο χειμώνα.
Με τον υδράργυρο να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς υπό το μηδέν, οι οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις βίαιες συγκρούσεις και έχουν εγκατασταθεί σε πρόχειρους καταυλισμούς γύρω από την Καμπούλ προσπαθούν με κάθε τρόπο να ζεστάνουν τις πλαστικές σκηνές τους.
Περισσότερα από 100 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν τον περσινό χειμώνα, τον πιο κρύο εδώ και δύο δεκαετίες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει αγοράσει κουβέρτες, κάρβουνα, βιταμίνες και ρουχισμό για να βοηθήσει τους 240.000 αφγανούς πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα του 2012-2013.
Μέχρι στιγμής ένα νεογέννητο βρέφος και ένα παιδί τριών ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από το κρύο στον καταυλισμό προσφύγων Σαράχι Κάμπαρ, που βρίσκεται δυτικά της Καμπούλ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.