Εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την δυσμενούς περιεχομένου Έκθεση Προόδου που παρουσίασε τον Οκτώβριο η Ε.Ε. αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας το 2012, την οποία χαρακτήρισε «υποκειμενική, αβάσιμη και μεροληπτική», ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και αρμόδιος για τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, Εγκεμέν Μπαγίς, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με όσα πέτυχε η χώρα του σε αυτό το μέτωπο, την τελευταία δεκαετία.

«Ο χθεσινός “ασθενής” της Ευρώπης ανένηψε και τώρα είναι σε θέση να… γράφει ιατρικές συνταγές για την σημερινή Ευρώπη» δήλωσε με σκωπτική διάθεση ο κ. Μπαγίς, απαριθμώντας τα εξής «επιτεύγματα» της Άγκυρας:

– Από το 2002 έως σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ 2000 νέοι νόμοι για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

– Η μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος έβγαλε από τις φυλακές 33.500 κρατούμενους, ενώ οι συλλήψεις μειώθηκαν από 49,2% το 2006, στο 23,5% το 2012.

– Θεσπίστηκε η Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη.

– Υιοθετήθηκε το πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και της σκληρής και απάνθρωπης τιμωρίας.

– Ετέθη σε λειτουργία νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

– Εισήχθησαν στα σχολεία κατ’ επιλογήν μαθήματα «ζωντανών γλωσσών και διαλέκτων».

– Ετέθη σε ισχύ νομοθεσία κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, ενώ σε 14 πόλεις ανά την επικράτεια δημιουργήθηκαν κέντρα πρόληψης και εποπτείας της βίας κατά των γυναικών.

– Προωθήθηκε ο διάλογος με τις διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες και το κράτος επέστρεψε τις κατασχεμένες περιουσίες στα μειονοτικά Ιδρύματα.

– Υπογράφηκε και ετέθη σε ισχύ την 1η Απριλίου 2012 η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

– Ο αριθμός των γυναικών στην Εθνοσυνέλευση ανέβηκε από το 4% το 2007 , στο 14,4% το 2011.

– Οι κρατούμενοι στις φυλακές μπορούν να χρησιμοποιούν την μητρική τους γλώσσα στις επισκέψεις των συγγενικών τους προσώπων.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αρνείται την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά επισημαίνει ότι υπολείπονται ακόμα πολλά να γίνουν σε διάφορους τομείς και, ιδιαίτερα, σε αυτόν που αφορά στην Ελευθεροτυπία.