«Με βεβαία την παράταση των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά με αβέβαιη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι Σύροι χάνουν την ελπίδα» προειδοποιεί ο ΟΗΕ, στον απόηχο των άκαρπων συνομιλιών στη Δαμασκό του ειδικού απεσταλμένου ΟΗΕ-Αραβικού συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι και του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ βεβαιώνουν ότι από τις ανωτέρω συνομιλίες καταδείχθηκε η μη-βούληση για διαπραγμάτευση απ τη συριακή ηγεσία, ενώ διέρρευσε ότι ο Μπραχίμι εισηγήθηκε στον πρόεδρο Ασαντ να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση.

Ελλείψει επαρκών χρηματοδοτικών πόρων οι υπεύθυνοι διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας αναγκάστηκαν να μειώσουν για τους απροστάτευτους άμαχους την προσφερόμενη μερίδα. Ο αριθμός των κατ’εξοχήν αναξιοπαθούντων προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο.

Συνολικά, καταγράφεται διατροφικό καθημερινό πρόβλημα για τέσσερα εκατομμύρια πολίτες.

Άλλο μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν το συριακό έδαφος και χρειάζονται τη βοήθεια του ΟΗΕ στους καταυλισμούς, που στήθηκαν στις γειτονικές με τη Συρία χώρες (Ιορδανία, Τουρκία).

«Ο ΟΗΕ έχει, σήμερα, στη διάθεσή του περίπου τα μισά απ τα απαραίτητα χρήματα, για να φθάσει εκεί όπου είναι απόλυτα αναγκαία αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή του διεθνούς οργανισμού.
Την ώρα που οι νεκροί της 21μηνης σύγκρουσης ανήλθαν στους 44 χιλιάδες, ο ΟΗΕ απηύθυνε λοιπόν έκκληση να συγκεντρωθεί γι’ αυτόν τον σκοπό επιπλέον 1,5 δισ. αμερικανικά δολάρια.

Στη συριακή κρατική τηλεόραση, ο χριστιανός παπάς Κάουακ δήλωσε ότι «μπορεί να κρυώνουμε, να είμαστε αντιμέτωποι με τις στερήσεις, να πεινάμε, όμως τη Συρία την πατρίδα μας την αγαπάμε και θέλουμε αυτή να αναγεννηθεί».