Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στον καταυλισμό προσφύγων του Γιαρμούκ στη Δαμασκό παρά τα σποραδικά πυρά, σύμφωνα με κατοίκους.
«Απο τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) το πρωί, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πέρασαν πεζή τα σημεία ελέγχου του στρατού στην είσοδο του καταυλισμού για να ξαναμείνουν εκεί, προκειμένου να μην κοιμηθούν έξω, στο κρύο και τη βροχή», δήλωσε ένα μέλος οργάνωσης αρωγής στους Παλαιστινίους.
«Οι στρατιώτες δεν επιτρέπουν να περνούν αυτοκίνητα και λένε στους κατοίκους ότι εισέρχονται με δική τους ευθύνη», πρόσθεσε η ίδια πηγή, την ώρα που σποραδικά πυρά ακούγονταν στον καταυλισμό, στον οποίο σημειώθηκαν σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τους στρατιώτες.
Την ίδια ώρα αντικρουόμενες πληροφορίες μεταδίδονταν όσον αφορά μια συμφωνία ανάμεσα στους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις όσον αφορά τον καταυλισμό Γιαρμούκ. Ο αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ, Άζαμ αλ Άχμαντ, δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης» ότι «μια προκαταρκτική συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε όλες τις πλευρές στην Δαμασκό για την αποχώρηση των μαχητών της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος».
Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άνουαρ Ράτζα, εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Κεντρική Διοίκηση (FPLP-CG) διέψευσε την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας. «Υπάρχει μόνον μια απόφαση, αυτή των ίδιων των Παλαιστινίων να επιστρέψουν επειδή προτιμούν να πεθάνουν εντός του καταυλισμού από το να αλλάξουν ξανά τόπο διαμονής ή να αντιμετωπίσουν μια νέα εξορία», σημείωσε ο Ράτζα.
Σύμφωνα με παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής χθες άρχισαν διαπραγματεύσεις για να εγκαταλείψουν οι αντάρτες τον καταυλισμό και να τον αφήσουν εκτός της σύγκρουσης που μαίνεται στην Συρία.
Περίπου 100.000 από τους 150.000 κατοίκους του Γιαρμούκ εγκατέλειψαν λόγω των μαχών μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντικαθεστωτικών τον καταυλισμό και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε δημόσιους κήπους και πλατείες της Δαμασκού, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Επίσης περίπου 2.800 πέρασαν στον γειτονικό Λίβανο, σύμφωνα με την λιβανική ασφάλεια.
Την ίδια ώρα σε ένα άλλο πεδίο των μαχών στη Συρία, οι αντάρτες αγωνίζονται σήμερα για τον έλεγχο μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην κεντρική επαρχία Χάμα, σύμφωνα με ακτιβιστές, με απώτερο στόχο να εξασφαλίσουν τον έλεγχο μιας σειράς εδαφών που θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού του στρατού και να εδραιώσουν μια βάση εξόρμησης στην πρωτεύουσα Δαμασκό προς τον νότο.
Αντάρτες δήλωσαν χθες ότι έχουν καταλάβει τουλάχιστον έξι πόλεις στην επαρχία Χάμα. Σήμερα σφοδρές μάχες ξέσπασαν στην Μόρεκ, μια πόλη που βρίσκεται στην εθνική οδό που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, στον βορρά.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες προσπαθούν να καταλάβουν σημεία ελέγχου στην Μόρεκ, εκ των οποίων ένα το έχουν ήδη καταλάβει, και χαρακτήρισε την πόλη ως στρατηγικής σημασίας για τον συριακό στρατό.
«Η πόλη Μόρεκ βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι (…). Έχει οκτώ σημεία ελέγχου και δύο αρχηγεία του στρατού και της ασφάλειας. Αν οι αντάρτες μπορέσουν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης θα αποκόψουν εντελώς τις γραμμές ανεφοδιασμού ανάμεσα στην Χάμα και τη Δαμασκό και την επαρχία Ιντλίμπ», στο βορρά, πρόσθεσε το παρατηρητήριο.