Η Άγκυρα ευελπιστεί πως το Παρίσι θα επιτρέψει μέσα στους επόμενους μήνες να ανοίξουν άλλα δύο κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την Ε.Ε., καθώς έχει διαφανεί η διάθεση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να επισκεφθεί την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

Η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, όμως μετά βίας έχει ολοκληρώσει το ένα από τα 35 απαιτούμενα «κεφάλαια», τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει το κάθε υποψήφιο μέλος προς ένταξη στην Ε.Ε.

Οι διαπραγματεύσεις για τα 13 από τα κεφάλαια αυτά εμποδίζονται από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρότι ο Ολάντ έχει θέσει περιορισμούς στην ένταξη της Τουρκίας της Ε.Ε., δηλώνει πως αυτοί θα πρέπει να κριθούν επί τη βάσει πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων -μία θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θεωρία του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υποστήριζε πως η Τουρκία δεν αποτελεί τμήμα της Ευρώπης και άρα πρέπει να ελπίζει όχι σε πλήρη ένταξη, αλλά σε μία «προνομιακή σχέση»

«Πιστεύω πως ο Ολάντ προσπαθεί να σχεδιάζει το πρόγραμμά του για το επόμενο δίμηνο και στα σχέδιά του περιλαμβάνεται και μία επίσκεψη στην Τουρκία. Ευελπιστούμε πως προτού φθάσει στην Τουρκία θα μας ανακοινώσει τα καλά νέα της άρσης των εμποδίων σε τουλάχιστον δύο ενταξιακά κεφάλαια», δήλωσε ο Μπαγίς στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτά τα δύο κεφάλαια θα αφορούν την χρηματοοικονομική πολιτική και την περιφερειακή πολιτική.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία έχει διαμηνύσει θετικά προς την Τουρκία πως θα απελευθερώσει τα δύο αυτά κεφάλαια πριν την επίσκεψη του Ολάντ, ο Μπαγίς υποστήριξε πως το Παρίσι «έδωσε ενδείξεις» πως «σκέπτεται» το άνοιγμά τους.

Παρά τη βραδυπορία και τη μικρή εσωτερική υποστήριξη, η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις προς όλες τις διευθύνσεις για να προωθήσει την ένταξή της στην Ε.Ε., την οποία θέλει να επιτύχει πριν το 2023, την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της κεμαλικής δημοκρατίας.