Τις διαφορές του με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Συρίας Φαρούκ αλ-Σάρα, προτείνοντας μια λύση που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι ο σύρος πρόεδρος επιμένει στη στρατιωτική επιλογή για τη συντριβή της ένοπλης εξέγερσης.
Στη Δαμασκό οι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν μαζικά τον προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ, όπου μάχες σημειώνονται μεταξύ υποστηρικτών του καθεστώτος και ανταρτών, ενώ η πολεμική αεροπορία βομβάρδιζε τα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το χάος εξαπλώνεται στη χώρα. Δύο Ρώσοι απήχθησαν μαζί με τον συνάδελφό τους, έναν ιταλό μηχανικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Συρία Σεργκέι Μαρκόφ.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο χθες για την απαγωγή στη Συρία ενός ιταλού μηχανικού και δύο συναδέλφων του διαφορετικής εθνικότητας που εργάζονταν σε μια χαλυβουργία στο λιμάνι της Λαττάκειας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην φιλοσυριακή εφημερίδα του Λιβάνου Αλ Αχμπαρ, ο σύρος αντιπρόεδρος δήλωνε ότι οι διαφωνίες όσον αφορά την επίλυση της κρίσης στη Συρία, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 43.000 ανθρώπων σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, φθάνουν στα υψηλότερα κλιμάκια του κράτους.
«Ο Άσαντ δεν κρύβει τη βούλησή του να επικρατήσει στρατιωτικά μέχρι την τελική νίκη και πιστεύει ότι μετά, ο πολιτικός διάλογος θα είναι πράγματι εφικτός» είπε. Ο σουνίτης αντιπρόεδρος διευκρίνιζε επίσης ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης, καθώς ουδεμία πλευρά είναι σε θέση, σύμφωνα με τον αλ-Σάρα, να επικρατήσει μόνο δια των όπλων.
«Ο Άσαντ κατέχει όλες τις εξουσίες στη χώρα. Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις στη συριακή κυβέρνηση που όμως δεν έχουμε φθάσει στο σημείο όπου μπορεί να μιλά κανείς για βαθιές διαφωνίες», είπε.
Είναι η πρώτη φορά που ανώτερος σύρος αξιωματούχος αναφέρεται σε τέτοιου είδους αποκλίσεις στην κορυφή του κράτους, και σε ένα απολυταρχικό κράτος, όπως η Συρία, δεν μπορεί να εκφράζεται με τον τρόπο αυτό χωρίς να έχει σημαντικά στηρίγματα.
Ο 73χρονος αλ-Σάρα διετέλεσε επί 22 χρόνια επικεφαλής της συριακής διπλωματίας. Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα στη Συρία που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς διαμένει ακόμη στη χώρα, ο αλ-Σάρα έχει την πλήρη υποστήριξη του Ιράν, συμμάχου της Συρίας.
Η Τεχεράνη παρουσίασε τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες ενός «σχεδίου εξόδου» από την κρίση έξι σημείων, που περιλαμβάνουν «τη διακοπή των βιαιοτήτων» και έναν «εθνικό διάλογο» ανάμεσα στο καθεστώς και την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης».