Το αεροπλάνο του πάπα Βενέδικτου 16ου προσγειώθηκε πριν από δύο ώρες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, στη Σκοτία, πρώτο σταθμό μιας τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του ποντίφικα στη Βρετανία.

Ο 83χρονος γεννημένος στη Γερμανία πάπας είναι ο πρώτος αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία αφότου ο Ερρίκος ο 8ος διέρρηξε τις σχέσεις με τη Ρώμη το 1534. Ο προκάτοχός του, ο πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, είχε πραγματοποιήσει ποιμαντορική επίσκεψη στη Βρετανία το 1982.

Τιμητική φρουρά από 30 στρατιώτες και κυρίως ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, περίμεναν τον πάπα στην πίστα του αεροδρομίου, πράγμα που το BBC υπογράμμισε ως αρκετά «ασυνήθιστο».

Ο ποντίφικας μετέβη αμέσως μετά την άφιξή του στον πύργο Χόλιρουντ, όπου συναντήθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η οποία είναι εκτός των άλλων αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί στις 5 (τοπική ώρα) με μια υπαίθρια λειτουργία στη Γλασκώβη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο με το οποίο μετέβη στο Εδιμβούργο, ο πάπας δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί» για ενδεχόμενες εκδηλώσεις εχθρότητας κατά την επίσκεψή του.

Στη Βρετανία «είμαι σίγουρος από τη μια πλευρά ότι η υποδοχή θα είναι θετική εκ μέρους των καθολικών και των πιστών και από την άλλη πως θα υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και ανεκτικότητα εκεί όπου υπάρχει αντικαθολικισμός», δήλωσε ο πάπας προσθέτοντας.

Εξάλλου ο ποντίφικας παραδέχθηκε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «δεν επέδειξε επαρκή επαγρύπνηση» όσον αφορά τα σκάνδαλα παιδεραστίας στα οποία εμπλέκονται ιερείς και πρόσθεσε πως οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών ήταν γι’ αυτόν «ένα σοκ».